Foto: Duje Radović

Prve ocjene na polugodištu malih Dugopoljaca su bile odlične. Zimski praznici su svima dragi, ali ipak najdraži su djeci koja idu u školu. Čim je zvono označilo posljednji školski sat u ovoj godini, djeca su sa velikom srećom odmah pohitala iz škole. Neka su se još kratko ostala dogovoriti kada će se igrati, a druga su se već brzo i daleko udaljila.

Dugoočekivani zimski praznici napokon su bili tu. Školarci, uglavnom zadovoljni sa postignutim uspjesima ove godine, započeli su svoj zasluženi odmor. Još samo da snijeg padne i svi preduvjeti za dobre praznike su ispunjeni.

Neće se zamarati sa ocjenama, bile one dobe ili manje dobre, o tome će misliti kada se ponovno vrate u školske klupe. Ocjene na polugodištu su jedan od najboljih pokazatelja na što djeca trebaju obratiti pažnju u drugom dijelu školske godine. Takav način poticanja djece na još bolji rad nakon polugodišta, u dugopoljskoj školi postoji od samih početaka.

Naša osnovna škola Dugopolje osnovana je daleke 1850. godine kao Pučka škola u Dugopolju. Škole su osnivane uz potporu Crkve i biskupija. U gotovo svim školama poučavanje je bilo povjereno župniku, osim u školi u Dugopolju. Budući da je tadašnji župnik Čipčić bio u odmakloj dobi, njegovim izborom i suglasnošću seoskog glavara Grge Zubana, za učitelja je postavljen mještanin Mijo Rogošić Matin. On je poučavao do jeseni 1864. Iz toga razdoblja sačuvani su školski imenici i zapisnici.

Svi učenici i njihovi roditelji bili su mještani Dugopolja. Najmlađi učenik imao je 6 godina, dok je najstarijemu bilo 16 godina. Učenici su i tada, davne 1850. godine, bili ocjenjivani. Dobili su ocjene iz vjeronauka, čitanja (talijanski i hrvatski), računanja, pisanja, nadarenosti i marljivosti, vladanja i opći uspjeh. Neki su prošli s odličnim (prima classe), neki s vrlodobrim (seconda classe). Evo koji učenici su dobili svoje prve ocjene na polugodištu.

Prvi učenici u dugopoljskoj školi 1850. godine bili su:

 1. Balić Ivan, otac Toma, 11 godina
 2. Balić Stipan, otac Josip, 6 godina
 3. Ban Luka, otac Petar, 16 godina
 4. Čanče Andrija, otac Nikola, 9 godina
 5. Čipčić Mate, otac Ivan, 11 godina
 6. Čipčić Petar, otac Petar, 6 godina
 7. Jergović Ivan, otac Ante, 14 godina
 8. Jergović Ivan, otac Mate, 10 godina
 9. Marasović Ivan, otac Jure, 12 godina
 10. Marasović Luka, otac Petar, 11 godina
 11. Marasović Mate, otac Petar, 6 godina
 12. Macanović Vice, otac Ante, 15 godina
 13. Milić Grgo, otac Mate, 9 godina
 14. Plazibat Ivan, otac Bože, 16 godina
 15. Plazibat Mate, otac Bože, 12 godina
 16. Plazibat Vice, otac Grgo, 7 godina
 17. Radošević Mate, otac Petar, 9 godina
 18. Rogošić Jakov, otac Josip, 9 godina
 19. Rogošić Jure, otac Marko, 7 godina
 20. Rogošić Petar, otac Bernard, 6 godina

Učitelj Mijo Rogošić je bio vrlo dobar, i školski nadzornik ga je ocijenio ocjenom „pohvalno i marljivo“, a uspjeh u radu s učenicima dobrim. Plaće nije bilo, predložio mu je nagradu od 30 fiorina, što je Vlada u Zadru pismeno i odobrila 3. lipnja 1851. Dok bi te vrlo male nagradice došle učiteljima u ruke, prošla bi i godina dana.