Foto: Screenshot YouTube

Na 22. sjednici Gradskog vijeća Tomislav Šuta (HDZ), pitao je gradonačelnika Ivicu Puljka kako će riješiti problem stambenog zbrinjavanja u Splitu, posebno mladih obitelji.

– Za počekat ću citirati program gradonačelnika Puljka koji je u kampanji tvrdio: “U prvih šest mjeseci pokrenut ćemo projekte izgradnje stanova za dugoročni najam za mlade, starije i socijalno ugrožene”. Osim projekta Korešnice koja je pokrenuta u vrijeme bivšeg gradonačelnika, na području Splita postoji niz lokacija koje se mogu iskoristiti za gradnju stanova, a zemljišta su u vlasništvu su Grada Splita. U kojoj su fazi projekti, je li razmatrate nove lokacije i kad se može očekivati završetak – upitao je Tomislav Šuta i nastavio:

– Zašto se niste prijavili za Poziv za bespovratna europska sredstva za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima u 2023. godini. Grad Solin je uspio, vi niste?

Gradonačelnik je odgovorio da je stambena politika Grada Splita vrlo kompleksna i stvarno veliki problem koji je uzrokovan ranijim politikama.

– Politika koju mi želimo provesti je gradnja većeg broja stanova, a to bi bili isključivo stanovi za dugotrajni najam. Grad Split u ovom trenutku nema svoje zemlje za gradnju većeg broja stanova. Predviđeni je da se jedan dio tih stanova gradi na Korešnici, a jedan dio tih stanova da se interpolira u gradske projekte Brodarica i Kopilica kada se ti gradski projekti budu razvijali i dođu na realizaciju.

– Drugi dio stanova koji se eventualno mogu staviti na težište su prazni stanovi kojih po nekim procjenama ima desetak tisuća i dosta bi bilo staviti 10 posto tih stanova na tržište da se jedan veliki problem riješi. To je kao da ste sagradili tisuću stanova. Razmatrali smo i razradili model posredovanja u iznajmljivanju tih stanova, ali postoji zakonski ograničenja da se taj model implementira, te ćemo predložiti Vladi da se izmjene zakoni u tom smjeru – kazao je Ivica Puljak.

Nastavio je kako bi drugi način bio da se “izmjenama porezne politike eventualno stavi neka vrsta poreza na prazne stanove da bi motivirali vlasnike da ih stave na tržište, naročito na tržište dugotrajnog najma, a to je u ingerenciji Vlade”.

Puljak je istaknuo da država Gradu Splitu svaki dan oduzima stanove.

– Uopće ne pretjerujem u tome. Dakle, država ima jedan čudan zakon koji je donijela da jedinicama lokalne samouprave oduzima stanove na dnevnoj bazi i to zaista u velikim količinama – kazao je Puljak.