PUPOVAC NAPUSTIO ODBOR NAKON SVAĐE S VIDOVIĆ KRIŠTO: JA NISAM PUPAVEC, POŠTUJTE BAREM TO!

  0
  Foto: snimka zaslona
  Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav glasovima većine uz protivljenje oporbe složio se da se otvori javna rasprava od 30 dana o Prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava i izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu – njima se namjeravaju regulirati uvjeti raspisivanja referenduma.

  Odluci je prethodila gotovo dvosatna rasprava s povišenim tonovima koju je vanjski član Odbora Mato Palić nazvao gubitkom vremena, verbalni napad Karoline Vidović Krišto na Milorada Pupovca, koja je rezultirala Pupovčevim odlaskom, njoj donijela tri opomene zbog kojih je na koncu i sama napustila sjednicu.

  SDSS-ov Milorad Pupovac naglasio je važnost tri aspekta: bolji uvjeti održavanja, nadzora i kontrole nad referendumom, stvaranje liberalnijih pretpostavki i određivanje koje su temeljene vrijednosti i manjinska prava koja trebamo štititi. Podržao je usuglašavanje, uz sve razlike koje postoje misli da se suglasnost za izmjene Ustava postigla. Njegov je stav “izazvao” Karolinu Vidović Krišto: “Groteskno je da Vi koji sustavno kršite Ustav predlažete promjene”. Na to je reagirao predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković i upozorio je da “ide osobno na zastupnike.” Pupovac joj je uzvratio: “Važno vam je da viknete ovdje: Pupavče, ja sam Pupovac, nisam Pupavec i poštujte barem tu činjenicu”. I napustio sjednicu.

  Kasnije je Karolina Vidović Krišto nastavila s paljbom, optuživši HDZ da je od Ustavnog suda napravio pisarnicu hrvatske Vlade. Bošnjaković ju je opet ukorio, a ona se nije obazirala: “Kakva nervoza. Zlorabite Ustav i Poslovnik” zbog čega joj je udijelio treću opomenu i oduzeo pravo na govor. I dodatno je iznervirao: “Što je ovo? Jel‘ netko čitao Poslovnik?”.

  Grmoja je stao u njezinu obranu, upozorio Bošnjakovića da to nisu tri opomene pa je Bošnjaković jednu povukao. I dao joj priliku da nastavi s kritikom, utvrdivši da “dobar ljudi ne bi bio tu da se Ustav poštivao”, požalila se da joj “Vlada ne odgovara o prihodima Miroslava Šeparovića koje dobiva od državnih tvrtki, a javnost bi se sablaznila da zna istinu”. Napala je HDZ da “promjenama Ustava želi zauvijek vladati, a napravili su od europske Hrvatske korumpirani poredak i uveli nemoral kao standard.” Bošnjaković joj je dao treću opomenu nakon čega je napustila sjednicu, piše Jutarnji.

  Anita M.