Foto:screenshot
Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), baš kao i njegovi kolege iz vladajuće koalicije, muku muči s pravilnim ispunjavanjem imovinske kartice. Dok se javno prepucava s predsjednikom Zoranom Milanovićem, imovinska kartica puna mu je rupa javlja tportal
 

Naime Pupovca je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošli tjedan kaznilo s 4000 kuna zbog nesklada u prijavljenoj i utvrđenoj imovni. Povjerenstvo je provjerom utvrdilo da Pupovac nije prijavio plaću supruge u točnom iznosu ni ostala njezina primanja, automobil, 69 dionica HT-a te dvije nekretnine, od kojih je jedna u njegovu, a druga u vlasništvu supruge.

Komentirajući njegov sukob s Milanovićem, i SDP-ova Mirela Ahmetović pozvala je Pupovca da objasni nesrazmjer u popisu svoje imovine. Što je to Pupovac dakle prijavio u posljednjoj imovinskoj kartici iz prosinca 2020., a što je ranije propustio prijaviti?

Kao saborski zastupnik Pupovac ima plaću od 14.690 kuna dok na Filozofskom fakultetu mjesečno još uprihodi 3856,52 kune. Njegova životna družica, s kojom je, kako je naveo u imovinskoj kartici, u ‘životnom partnerstvu’, radi u tvrtki Hanza media te mjesečno zaradi 10.346 kuna neto.


U posljednjoj imovinskoj kartici, predanoj 2020. godine, Pupovac je naveo kako mu je životna partnerica primila jednokratnu isplatu od 361 kunu. Upravo su dodatni prihodi Pupovčeve partnerice bili predmetom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kao i njihove nekretnine.
U imovinskoj kartici prijavio je da osobno posjeduje stan na zagrebačkom Trnju od 46 kvadrata, vrijedan 550.000 kuna, dok mu partnerica posjeduje kuću u Šestinama ukupne površine 621 kvadrat, procijenjenu na 1.332.000 kuna. Obje nekretnine kupljene su ‘iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada’.

Pupovac je suvlasnik dviju livada, jedne na području Benkovca, druge na podruju Gračaca, vrijednih ukupno nešto malo više od 30.000 kuna. Od pokretnina je prijavio samo automobil životne partnerice vrijedan 13.500 kuna. Na nju je i 69 dionica HT-a te štednja od pet tisuća eura.

Prijavio je i štednju od 400 švicarskih franaka i 481 eura. Nema kreditnih obveza, no 2019. posudio je 44 tisuće eura od Ratka Bajakića, Dejana Jovića i Dušana Lukića. Dug vraća u mjesečnim ratama od 1000 eura.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog tjedna donijelo je odluku o kažnjavanju dužnosnika Pupovca s četiri tisuće kuna zbog ranijih imovinskih kartica u kojima je propustio navesti stavke koje je napokon naveo u ovoj zadnjoj verziji. Odluka u predmetu protiv Pupovca još nije napisana, kako nam je potvrđeno u Povjerenstvu, no iz odluke o pokretanju postupka jasno je ono što je propustio prijaviti. Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv njega u listopadu prošle godine temeljem neanonimne prijave pristigle u lipnju 2019., a koja se odnosi na Pupovčevu imovinsku karticu iz 2018. godine.

Nije prijavio honorare supruge, dionice, automobil…

 
Pa je naveo da honorare svoje supruge koje joj je isplaćivao Hrvatski sabor tijekom 2013., 2014. i 2015. nije navodio jer nisu postojali prilikom popunjavanja obrasca izvješća u trenutku stupanja na dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru 2012. te da ih je ostvarivala od 2013. u svojstvu vanjske članice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u neto iznosu od 1500 kuna mjesečno…

Nadalje navodi da su ostali honorarni prihodi koje je njegova supruga ostvarivala uz plaću tijekom 2016., 2017. i 2018. iznosili od 1000 do 5000 kuna godišnje, da se radi o povremenim, a ne trajnijim prihodima male vrijednosti te da je smatrao kako ih ne treba navoditi na kraju mandata jer nisu značajnije utjecali na njezino imovinsko stanje.

Što se tiče nekretnine u Šestinama, navodi da nije specificirao veličinu okućnice navedene nekretnine jer je smatrao da je navođenjem broja ZK uloška u kojem je upisana naveo potrebne podatke o nekretnini, uz napomenu da je taj nedostatak spreman korigirati te precizirati kvadraturu kuće. Dužnosnik navodi da je njegova supruga stekla vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u k.o. Velika Popina rješenjem o nasljeđivanju pokojnog oca te da je ostavinska rasprava pravomoćno okončana 2018. godine. Navodi da je smatrao da podatak treba navesti na kraju mandata te da naslijeđena imovina nije parcelirana između nje i njezine braće, sunasljednika, kao ni između njezina oca i drugih suvlasnika, pa joj je iznimno teško odrediti vrijednost.

U odnosu na nekretnine koje je dužnosnik naslijedio od svoje majke, navodi da je ona u posjedu njegova brata i njegove supruge te da je o tome saznao čitajući odluku Povjerenstva. Naime navodi da zbog brojnih profesionalnih obveza nije mogao dolaziti na ostavinske rasprave, niti je dostavljao sudu bilo kakve izjave, kao i da nije dobio navedeno rješenje o nasljeđivanju pa nije imao saznanja o tome da je naslijedio trećinu imovine. Pupovac je u očitovanju napisao da je zaboravio navesti dionice u prvom podnesenom izvješću o imovinskom stanju, što se kasnije nastavilo automatizmom. Automobil nije prijavljivao jer mu je vrijednost pala ispod 30.000 kuna – piše tportal

dp