“Pupovčevi” i Klasić usred Zagreba raspravljali o mogućnosti stvaranja nove Jugoslavije?

  0
  345
  Foto: Dugopolje org

  I dok u ovo doba godine samo najokorjeliji jugonostalgičari obilježavaju dane koji su se u socijalističkoj Jugoslaviji slavili kao državni praznici, prije nekoliko dana održana je promocija drugog izdanja knjige povjesničara Hrvoja Klasića “Bratstvo i jedinstvo Srba i Hrvata temelj nove Jugoslavije” koje je u većini hrvatskih medija prošlo neopaženo.

  Promocija knjige je održana u Zagrebu u okviru Subversive festivala, a iscrpno je o promociji knjige izvijestio, među ostalima,  portal Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće (SNV).

  Podsjetimo, SNV Milorada Pupovca je od hrvatskih vlasti nedavno za 2023. godinu dobio samo za izdavanje tjednika Novosti 600 tisuća eura, o čemu je pisao upravo portal Direktno.

  Kako navode Novosti, “u punoj dvorani urednik drugog i dopunjenog izdanja Nikola Bajto naglasio je potrebu razgovora o genezi, značaju i sudbini Titovog koncepta bratstva i jedinstva, kao i o mogućnostima njegove reafirmacije u današnjem regionalnom i evropskom političkom kontekstu”. Bajto je, podsjetimo, bio ranije glavni urednik tjednika Novosti i autor je pjesmice koju su svojedobno objavile Novosti “Lijepa naša haubico”, a koja je dobila i pravosudni epilog i široj javnosti otvorila oči o uređivačkoj politici tjednika SNV-a.

  Klasić je, isto tako važno je spomenuti, na temama Drugog svjetskog rata jasno ideološki pozitivno određen u smjeru partizanskog i antifašističkog jugoslavenskog pokreta, što ne čudi s obzirom na to kako je i sam nećak Mike Špiljaka, jednog od istaknutih jugoslavenskih političkih i državnih funkcionera.

  I dakle, usred Zagreba oni promoviraju knjigu u izdanju SNV-a o nužnosti bratstva i jedinstva Srba i Hrvata kao preduvjeta nastanka Jugoslavije 1945., ali u kontekstu “mogućnosti reafirmacije tog koncepta u današnjem regionalnom i europskom kontekstu”!.Ukratko, o mogućnosti stvaranja nove Jugoslavije koja se ne mora nužno tako zvati.

  I za to hrvatski građani izdvajaju samo u 2023. godini 600 tisuća eura? – piše portal Direktno.hr

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here