Foto: Screenshot HRT

Sociolog Sven Marcelić, docent na Sveučilištu u Zadru, postigao je nevjerojatan uspjeh u Potjeri. Osvojio je 115 tisuća kuna u srazu s znalcem Krešom Sučevićem Međeralom lom koji nije mogao stići njegova 22 točna odgovora.

Krešo se dobro borio, ali je stigao samo do 17 točnih odgovora.

Zanimljivo je da je Sven Marcelić ostao sam i u zadnjem setu pitanja imao 22 točna odgovora.

Kreši Sučeviću Međeralu nije preostalo ništa drugo nego da čestita fenomenalnom Svenu koji je prilično staloženo proslavio svoju pobjedu. Erudit Sven nije rekao kako će potrošiti 115 tisuća kuna koje je zasluženo dobio. Pokazao je da se pamet i znanje isplate.

” Ovo je bilo jako napeto na kraju. Vidim da je Krešo bio jako motiviran. Moram priznati da sam se malo tresao”, rekao je Sven nakon nevjerojatne pobjede.

” Na ovakvom iznosu stvarno nije sramota izgubiti. Dapače, ovakav rezultat je vrijedan nekoga tko bi jednog dana mogao sjediti na ovoj stolici”, rekao je Krešo koji je sportski priznao poraz.

Inače, doktor Sven Marcelić je poznat hrvatskoj javnosti jer često nastupa u hrvatskim medijima kao analitičar.

Nedavno je na N1 televiziji komentirao odluku gradskih vlasti u Đurđevcu da zabrani puštanje cajki u ugostiteljskim objektima i na terasama za vrijeme Picokijade.

Sociolog kaže da je to nešto što se u Hrvatskoj ponavlja već neko vrijeme.

“Mi znamo da negdje 90-ih smo imali praktički embargo na ulazak glazbenika iz Srbije generalno, onda se taj fokus orijentirao na cajke. To je pokušaj utjecaja na javni prostor, mi ne možemo nikako utjecati na privatni prostor i ne možemo utjecati na to što se sluša po klubovima”, ističe.

Anita M.

Napominje da je cijela ta priča na neki način pokušaj da se “uspostave neke simboličke granice koje su dobrim dijelom srušene krajem devedesetih prema nultima”.

“I prema onome što nam ta publika pokazuje i sadržaj te glazbe se odmaknuo od nekih tradicionalno narodnih prema jednom gotovo pa zapadnom zvuku po produkciji. To je jedna vrlo komercijalna glazba u ovom trenutku”, kazao je Marcelić.

“Zabrana slušanja gotovo nemoguća”

Sociolog kaže da su bilo kakve zabrane slušanja turbofolka gotovo nemoguće.

“Jako puno se devedesetih koristio izraz turbo folk. Danas mi govorimo o nečemu što se zove turbo folk 2.0. Ono što je definitivno najveći pomak kada gledamo i sadržajno, ali i recepcijski, on je postao vrlo komercijalan. I to komercijalan na način na koji zapravo imitira svoje zapadne uzore. Vidi se da je to glazba koja je vrlo komercijalizirana i zna kako doći do publike”, pojašnjava.

Ističe da se ovako stanje što se tiče glazbe koja se najviše sluša često suprotstavlja nekim romantiziranim verzijama prethodnih perioda.

“Potpuno je apsurdno da će se zabranama i ograničavanjem pristupa uopće napraviti drugačijim ukus publike”, kazao je Marcelić.