Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Iako je akumulacija topline proteklih sedam dana u cijeloj zemlji bila veća od prosjeka otprilike i za 50%, jutra su ipak bila svježa. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se na zapadu Hrvatske na 13℃, istoku 12℃, a u gorju na samo 11℃. Oborina je bilo. No, ukupno izmjerene količine od prošlog ponedjeljka do danas u 7:00 sati vrlo su različite. Na istoku, točnije u Osijeku oborine nije bilo, dok je u Županji palo 13 mm. Na zapadu je izmjereno 5 mm (Varaždin) do 32 mm (Bjelovar). U Zadru je izmjereno ukupno 3 mm, a u Šibeniku i  37 mm oborine. I upravo zato tlo je danas ponegdje još uvijek suho, a ponegdje i umjereno vlažno.

Do petka će na kopnu biti suho i djelomično sunčano. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura zraka narast će u četvrtak do 26℃, a jutarnja se spustiti na 13℃. Tijekom subote i nedjelje raste vjerojatnost za oborine.

Uzduž Jadrana će biti djelomično sunčano. Vruće dane s temperaturama većih od 30℃ ne očekujemo. Bit će vjetrovito. Oborine očekujemo tijekom subote i nedjelje.

Vrijedno je istaknuti kako će ne samo na kopnu, nego i uz Jadran ovog tjedna akumulacija topline biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka, a to znači i da će temperature zraka biti primjerene početku rujna. Dakle, dozrijevanje poljoprivrednih kultura će biti tek donekle usporeno. Tlo će u cijeloj zemlji biti do subote uglavnom umjereno vlažno, te će se priprema tla za jesensku sjetvu moći obavljati.

Najavljene oborine u subotu i nedjelju neće biti po volji vinogradara, jer će uvjeti za širenje sive plijesni biti vrlo povojni. Što je kiša ovog mjeseca vinogradima, a što njivama najbolje nam govori stara pučka izreka: “Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima”. I zato se neki ovog mjeseca kiši vesele, a neki već kad vide guste crne oblake postanu nervozni.

Osobe alergične na pelud ambrozije i koprive imat će najveće tegobe u četvrtak. Savjetujemo da do subote njihov boravak na otvorenom bude što kraći, ali i da koriste maske za lice, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img