23-godišnji zambijski student koji je osuđen u Rusiji i služio zatvorsku kaznu u predgrađu Moskve pronađen je mrtav u borbi u Ukrajini, priopćila je u ponedjeljak zambijska vlada, zahtijevajući od Rusije objašnjenje

Lemekhani Nathan Nyirenda “umro je 22. rujna 2022. u Ukrajini”, rekao je ministar vanjskih poslova Stanley Kakubo u izjavi, “na prvoj liniji sukoba između Rusije i Ukrajine.

Zambija je od Rusije zatražila objašnjenje “okolnosti pod kojima je zambijski državljanin, koji služi zatvorsku kaznu u Moskvi, mogao biti regrutiran u borbama u Ukrajini gdje jei izgubio život.

Šefa paravojne skupine Wagner, ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, koji slovi kao blizak Vladimiru Putinu, Ukrajina optužuje za slanje tisuća boraca na frontu, regrutiranih izravno iz ruskih zatvora u zamjenu za obećanu plaću i amnestiju.

Lemekhani Nathan je prema zambijskoj vladi osuđen zbog kršenja ruskog zakona u travnju 2020. godine.

Student nuklearnog inženjerstva na Moskovskom inženjersko-fizičkom institutu (MEPhI) osuđen je na devet godina i šest mjeseci zatvora. Kaznu je služio u zatvoru srednje sigurnosti u predgrađu Moskve.

Zambijski ministar vanjskih poslova rekao je da je “duboko ožalošćen zbog prerane smrti gospodina Nyirende u takvim okolnostima”, dodajući da su njegovi ostaci odvezeni u ruski pogranični grad Rostov na repatrijaciju.

Foto: Twitter