Foto: Ruska vojska

Još jedan ruski potpukovnik uhvaćen je u pljački “druge armije svijeta”. Organizirao je uspješan “biznis” prodaje čarapa, gaća i vojničkih odora namijenjenih ruskom vojnom osoblju, zaradivši gotovo 13 milijuna rubalja.

No, “najhumaniji” ruski sud u Groznom pokazao je čuda milosrđa – pa je časnika uhvaćenog u pljački ruskih oružanih snaga osudio na dvije godine zatvora umjesto deset propisanih Kaznenim zakonom, a također je odlučio ne degradirati ga u činu i lišiti ga državnih nagrada. 

Detalji priče objavljeni su na Telegram kanalu “Spygun’s Dossier” .

Kanal je objavio presudu vojnog suda u Groznom, izrečenu protiv načelnika materijalne službe 18. zasebne gardijske motorizirane streljačke brigade (vojna jedinica 27777, stacionirana u Čečeniji), dopukovnika Petra Oleksandrovicha Krotykova.

Dok ruske škole i psihijatrijske bolnice najavljuju prikupljanje gaća i čarapa za ruske okupatore koji se bore protiv Ukraine, Krotykov se bez pretjerivanja “pozlatio” na čarapama i gaćama, kupljenim proračunskim novcima Rusije.

“Tijekom agresije na Ukrainu dopukovnik Krotykov organizirao je uspješnu komercijalnu prodaju imovine Ministarstva obrane Ruske Federacije. Prodavale su se čarape, gaće, cipele, vojničke odore i drugi predmeti. Istražni organi su uspjeli dokazati da je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 12.622.677 rubalja”, navodi se u poruci.

Ako krađa u ruskoj vojsci nije nešto neobično, onda je neviđena “mekoća” ruskog suda u odnosu na lopova u uniformi u zemlji u kojoj se zbog antiratnih skupova progoni i zatvara zbog najobičnijih kritičkih objava na društvenim mrežama je iznenađujuće zastrašujuća.

“Umjesto predviđene kazne zatvora u trajanju do deset godina, junak ove priče provest će samo dvije godine u koloniji općeg režima. Također, sud nije smatrao potrebnim Krotykovu sniziti čin i oduzeti mu državna odličja. ” To je pravda za vrijeme SVO-a”, navodi se u porukama na ruskim kanalima

Konkretno, kao jednu od olakotnih okolnosti, sud je prepoznao činjenicu da je u vrijeme počinjenja posebno velikih krađa dopukovnik-lopov bio aktivni vojnik ruske vojske – donosi OBOZREVATEL

anita m.