Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje se ove godine, od 14. lipnja do 15. srpnja, održava u Rusiji, najveće je natjecanje u samo jednom sportu na svijetu.  Gledanje televizijskih prijenosa utakmica i navijanje aktivnost je koja okuplja mnoge obitelji i prijatelje, čak i ako inače ne prate . Osim uzbuđenja i dobre zabave, ovako provedeno vrijeme s djecom može biti poticaj i za druge zajedničke aktivnosti, a nudi i brojne prilike za učenje.

Gledanje Svjetskog prvenstva sigurno će mnoge potaknuti i na odlazak na igralište i igranje nogometa, a portal Common Sense Media pripremio je još neke prijedloge kako izvuči najviše iz ovog događaja posvećenog “najljepšoj igri na svijetu”:

NEKA TO BUDE OBITELJSKA STVAR

Današnja djeca i odrasli provode toliko vremena izolirani uz svoje mobilne uređaje, stoga iskoristite priliku za zajedničko uživanje u ovom međunarodnom spektaklu. Neka gledanje Svjetskog prvenstva bude događaj oko kojeg se vrijedi  okupiti: uredite dnevni boravak, pripremite grickalice i navijačke rekvizite kako biste podržali vaš tim.

RAZGOVARAJTE O SPORTSKOM PONAŠANJU

Gledanje sporta s ​​djecom daje vam priliku za razgovor o ponašanju sportaša tijekom velikih natjecanja. Istaknite pozitivne karakterne osobine koje igrači pokazuju, kao što su timski rad, integritet i poniznost. Komentirajte i  nesportsko ponašanje  i nepoštivanje pravila igre. Podijelite s djecom  svoje mišljenje i razgovarajte o primjerenom ponašanju na natjecanjima.

ISTRAŽITE ZEMLJE IZ KOJIH TIMOVI DOLAZE

Tijekom Svjetskog prvenstva djeca mogu upoznati nove zemlje i kulture te uz vašu pomoć otkriti više o svijetu u kojem živimo. Na FIFA-inoj stranici možete proučiti svaku reprezentaciju te saznati više o njihovim zemljama. Zanimljivo bi bilo i istražiti Rusiju, zemlju domaćina, i njezinu jedinstvenu kulturu, povijest i geografiju, kao i pojedine gradove u kojima se održavaju utakmice.

ZAIGRAJTE VIRTUALNI NOGOMET

Zadnje izdanje popularne videoigre FIFA uključuje besplatnu ažuriranu verziju 2018 FIFA World Cup Russiakoja će vam omogućiti da bolje upoznate stilove igre različitih momčadi i igrača. Isprobajte i zabavne nogometne igre kao što su Pro Evolution Soccer 2018 ili Headmaster.

KUŠAJTE NOVA JELA

Na internetu pronađite recepte i pripremite nacionalne specijalitete zemalja iz kojih timovi dolaze, ili posjetite neki od restorana nacionale kuhinje u svojoj blizini.

PRATITE IGRAČE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Kao i druge poznate osobe, nogometne zvijezde aktivno se povezuju sa svojim fanovima na društvenim mrežama. Odaberite one koje smatrate dobrim uzorima svojoj djeci i zajedno pratite njihove objave.

SKUPLJATE NALJEPNICE

Tradicija koja seže još iz 60-ih, popunjavanje albuma sa sličicama svih igrača koji sudjeluju u Svjetskom prvenstvu nešto je u čemu uživaju djeca diljem svijeta. Možete upotrijebiti Panini aplikaciju (s kupnjom unutar aplikacije) ili kupiti album i paketiće naljepnica.