Friday, September 17, 2021
HomeVijestiDalmacijaŠimundić: Nisam nikakav žetončić, postupio sam politički mudro

Šimundić: Nisam nikakav žetončić, postupio sam politički mudro

Mate Šimundić, novoizabrani predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, za Dnevnik N1 govorio je zašto se priklonio HDZ-u i na današnjoj sjednici Skupštine glasao protivno odluci svoje stranke Domovinskog pokreta. Kazao je da je postupio politički mudro.

U trećem pokušaju konstituirana je Skupština Splitsko-dalmatinske županije i to uz pomoć vijećnika Domovinskog pokreta.

Za predsjednika skupštine izabran je vijećnik Domovinskog pokreta Mate Šimundić – koji je samog sebe predložio za tu funkciju i onda sam za sebe glasao. A još jedan glas potreban za većinu bio je onaj nezavisnog Marka Žaje koji je u Skupštinu izabran na listi Domovinskog pokreta.

Oporba je odmah reagirala izjavivši kako je riječ o “trgovačkom dogovoru s HDZ-om”

Kako će glasati Šimundić i Žaja nisu znali ni u Domovinskom pokretu, rekao je to predsjednik županijskog ogranka Stranke Nikola Grabovac, pa su tako kasnije objavili da će “Predsjedništvo stranke pokrenuti postupak isključenja Mate Šimundića iz Domovinskog pokreta jer je glasao protivno odluci stranke”. Marku Žaji su pak zaželjeli “sretan povratak pod skute Ante Sanadera”.

Šimundić je u razgovoru za N1 rekao da je on još uvijek član Domovinskog pokreta, a da je ono što je napravio bilo politički mudro i ispravno.

“Nisam nikakav žetončić. Ja sam član Domovinskog pokreta, bio sam kandidat za predsjednika Skupštine, izabran sam kao takav. Nema govora o žetončiću”, rekao je Šimundić pa komentirao informaciju o izbacivanju iz stranke:

“Mislim da to nije točno. To govori gospodin Grabovac. Mene može izbaciti Časni sud, a ne pojedinac. Službeno mi nitko ništa nije kazao”.

Kako je uopće do svega došlo?

“Skupština je ušla u slijepu ulicu. Gospodin Grabovac je tražio različite mogućnosti, na kraju je došao meni i rekao ‘idi ti ispred DP-a u Odbor za imenovanja i predloži sebe’. Na odboru je većina bila za mene kao predsjednika Skupštine, a on je tražio da to bude jednoglasno, što je po meni iluzija – da će za jednog kandidata glasati svi. Ja sam to shvatio kao dovoljnu većinu da prihvatim kandidaturu, da ne idemo u nove izbore, da počnemo s radom i uvedemo promjenu za koje smo se zalagali” , objašnjava Šimundić.

Za mišljenje Grabovca da je kao kandidat trebao biti podržan jednoglasno kaže da je “destruktivno i iracionalno”.

“To nije dobro ni za birače ni za Domovinski pokret. Napravio sam ono za što sam mislio da je najbolje. On to sada ne vidi, ali mislim da će vidjeti”, rekao je.

Šimundić je bio kandidat za župana, a u kampanji je oštro kritizirao župana Blaženka Bobana. Kaže da i dalje ostaje pri svojim stavovima.

“Nisam ja dio koalicije ili vlasti. I dalje ću se boriti, i ja i Domovinski pokret, za sve stvari za koje smo dobili povjerenje građana. Ja nisam izvršna vlast, DP ne sudjeluje u izvršnoj vlasti. Mi smo vijećnici u Skupštini koji će dignuti ruku i boriti se za sve ono za što smo se u kampanji zalagali. Vjerujem da je to na ovaj način omogućeno. Ovo je bila zadnja prilika, druga krajnost su bili novi izbori. Ovo je realno bilo politički mudro”, zaključio je Šimundić.

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments