Španjolci od 26. lipnja ne moraju nositi maske na otvorenom

0
Foto: Pixabay

Španjolska će 26. lipnja ukinuti obavezu nošenja maski na otvorenom, uvedenu zbog pandemije covida-19, objavio je u petak premijer Pedro Sanchez. 

Odluka španjolskih dolazi nakon poteza susjedne Francuske, u vrijeme dok u tim zemljama pada broj novozaraženih, ali i vlada zabrinutost oko širenja delta varijante koronavirusa, otkrivenog u Indiji. 

– Ovaj vikend bit će zadnji s maskama na otvorenom jer ih idući vikend više nećemo imati, rekao je Sanchez na događaju u Barceloni. 

Dodao je kako će se vlada sastati 24. lipnja kako bi donijela odluku o ukidanju tog pravila dva dana kasnije. 

Osim kod nekoliko iznimki, poput vježbanja, nošenje maski je od prošlog ljeta bilo zakonski nužno u vanjskim i unutarnjim prostorima diljem gotovo cijele Španjolske za sve starije od šest godina, nevezano održava li se pritom fizička distanca. Sada broj zaraženih naglo pada, a gotovo polovica Španjolaca dobila je najmanje jednu dozu cjepiva, uključujući 90 posto starijih od 50, pa je dio regionalnih čelnika pozvao na ublažavanje tog pravila. 

Prosječni broj novozaraženih u protekla dva tjedna u četvrtak je pao na 96,6 slučajeva na 100 tisuća stanovnika. Prije mjesec dana ta je stopa iznosila 150, prenosi agencija Reuters. Zdravstvenim sustavom većinom upravlja 17 španjolskih regija, no važnije mjere mora predložiti središnja vlast u Madridu, što često izaziva tenzije između dviju razina vlasti. 

Vlada je tako prošli tjedan morala odustati od plana o postupnom otvaranju noćnih klubova zbog niza žalbi regionalnih vlasti neke su taj prijedlog opisale prestrogim, a neke preblagim – piše HRT

Foto: Pixabay