Srbija o Tesli na kovanici eura: ‘To je prisvajanje nasljeđa, poduzet ćemo odgovarajuće mjere’

0
Foto: Pixabay

Ako Hrvatska realizira najavu o stavljanju lika Nikole Tesle na kao jednog od simbola na hrvatskoj kovanici eura, Srbija će sigurno poduzeti odgovarajuće mjere, poručili su danas iz Narodne banke Srbije..

“Narodna banka Srbije je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga”, rekli su iz Narodne banke Srbije za Telegraf Biznis.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković jučer je otkrio da je hrvatski prijedlog da se lik Nikole Tesle stavi na hrvatskoj kovanici eura u vrijednosti 50, 20 i 10 centi. Podloga na svim kovanicama bit će šahovnica. Na kovanici od dva eura bit će i geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 1,2 i 5 centa naći će se motiv glagoljice, prenosi Večernji.

dp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here