Srpska akademija laži i obmana (SANU) odgovorila na dokument Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

  0
  Foto: Sa nu
  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je prošlog tjedna dokument "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju", a  koji je u veljači upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske i predsjedniku Sabora.

  Odgovorili su iz Srbije

  Izvršni odbor “Srpske akademije nauka i umetnosti” (SANU) priopćio je danas da su „usprkos iskustvu, članovi SANU zatečeni primitivnim tonom mržnje u objavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) ‘Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju’“.

  „Bez iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama ‘logora smrti’, nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz ‘jasenovački mit’. Ali je dobro i korisno da znamo šta misle“, naveo je IO SANU, a prenijela je agencija Beta.

  SANU je reagirao na dokument koji je HAZU objavio prije tri dana.

  U dijel ovog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navedeno je da Srbija treba prestati sa poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, uz odricanje od velikosrpske propagande, prenijela je agencija Fonet.

  Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu i aktualizirati neodložan povratak hrvatske katastarske teritorije i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.

  Potrebno je, smatra dalje HAZU, aktualizirati poštovanje preuzetih obveza iz potpisanih sporazuma i dogovora, poput zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, a Hrvatima u Srbiji osigurati slobodno političko i kulturno organiziranje i djelovanje na istom nivou koji Hrvatska omogućuje srpskoj manjini.

  Naglašena je i potrebu definiranje položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

  Hrvatska treba inzistirati na dostavi podataka iz arhiva nakon Drugoga svjetskog rata – vraćanje arhiva Nezavisne države Hrvatske (NDH), arhiva JNA o križnim putevima i logorima, o hrvatskom proljeću i druge.

  Također, od Srbije se očekuje da vratiti dokumentaciju odnijeta iz Vukovarske bolnice, kao i da „otkrije sva mjesta pogubljenja Hrvata tokom agresije na Hrvatsku, te imena ubijenih“, uz omogućavanje da budu dostojno sahranjeni.

  Srbija treba, kako u svom dokumentu ističe HAZU, da prizna hrvatski etnički integritet Bunjevcima i od službenog Beograda traži odricanje od proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici, jer bi se to moglo shvatiti kao dio političkog plana identitetskoga rastakanja hrvatske bunjevačke zajednice u Vojvodini.

  Od Srbije se očekuje i da na svim nivoima javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik.

  Treba inzistirati, ističe HAZU, na odricanju Srbije od svojatanja i prisvajanja povijesnih domašaja kulture sa hrvatskih prostora i hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti.

  Srbija treba priznati agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na Hrvatsku, navedeno je u dijelu dokumenta koji se odnosi na Srbiju.

  Anita M.