UKRAINCI SU UBILI JOŠ JEDNOG RUSKOG GENERALA!? PILOTIRAO JE ZA NACISTIČKU SKUPINU WAGNER?!

  0
  Foto: Twitter

  Ukrajinske oružane snage srušile su ruski zrakoplov Su-25 u regiji Lugansk, a general bojnik Kanamat Botashev je bio u pilotskoj kabini srušenog zrakoplova Ruske Federacije, javljaju ukrainski mediji, a prenose Twitter profili

  Što se zna o skandaloznom ruskom generalu:

  Kanamat Botashev – general bojnik Oružanih snaga Ruske Federacije, rođen 1959.

  Otpušten je iz vojske 2013. godine.  Optužen je da je 2012. godine uništio borbeni avion Su-27.

  Kako javlja Novaya Gazeta, Botashev je 2012. godine stigao u vojnu jedinicu 23326-2, gdje je zamolio njezinog zapovjednika Jevgenija Olenika, da “leti” na Su-27UB. Botashev je sjedio na sjedalu kopilota, preuzeo komande zrakoplova i izveo nekoliko manevara u zraku s Oleņikom. Međutim, Botashev je htio napraviti figuru “zvono”, nakon čega su piloti izgubili kontrolu nad zrakoplovom i katapultirali se. Obojica su nakon toga otpušteni iz vojske.

  Prije toga, Botashev je zapovijedao zračnom bazom Baltimore u Voronježu u kojoj su ranije su postojali bombarderi Su-24 i presretači MiG-25. Trenutno su tamo – bombarderi Su-34.

  Po ukrainskim izvorima ruskog pilota oborio je Stinger u okrugu Popasnaya. Komentatori na ruskim društvenim mrežama priznaju da je Botašev uništen nakon što je bombardirao civilne objekte u ukrainskom gradu.

  Pojedini izvori javljaju da je Botišev nakon umirovljenja postao plaćenik nacističke skupine “Vagner”, a ruski Telegram kanali objavili su da skupina Wagner ima vlastite jurišne zrakoplove.

  “Postojale su glasine o zrakoplovstvu iznad Popasne s nekonvencionalnim oznakama ukranskih ili ruskih zračnih snaga. Dok su tendencije u svijetu da se dijele automobili, Wagnerovci već duže vrijeme koriste opciju dijeljenje zrakoplova  s ruskom vojskom”, izviješćuju ruski mediji.

  RIA Novosti su 2013. godine izvijestile kako je garnizonski sud u Petrozavodsku proglasio general-bojnika krivim za rušenje borbenog zrakoplova četvrte generacije u Kareliji i osudio ga na četiri godine uvjetne kazne i novčanu kaznu od 5 milijuna rubalja.

  Jurišni lovac Su-27 srušio se 28. lipnja 2012. u regiji Prionezhsky, piloti su se katapultirali. Prema istražiteljima, general bojnik Kanamat Botashev ilegalno je sudjelovao u taktičkim letačkim vježbama, a tijekom leta je preuzeo kontrolu nad zrakoplovom. Prilikom izvođenja figure “zvono”, zbog pogrešaka, avion nije izdržao i pao je u šumu.

  Prema člancima vojnih zakona o zlouporabi ovlasti i kršenju pravila letenja, generalu je prijetila dugogodišnja zatvorska kazna, a tužiteljstvo je tražilo pet godina zatvora uz punu naknadu štete koja je bila veća od 100 milijuna rubalja.

  “Sud je donio odluku da Botasheva proglasi krivim, a izrečena mu je kazna od četiri godine – uvjetno.

  Sud je također smanjio iznos štete koju je Ministarstvo obrane tražilo da isplati sa 100,4 milijuna rubalja na 5 milijuna. Osim toga, Botashev će morati platiti sudske troškove u iznosu od 25.000 rubalja – – javile su tada RIA Novosti.

  Ivica R.