13 C
Split

Stigli rezultati jesenskog roka državne mature

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Na jesenski rok državne mature ove je godine pristupilo 7415 učenika gimnazija i strukovnih škola. 

U posljednjih deset godina to je prva godina s najviše pristupnika za drugi rok državne mature. Inače, ovogodišnja generacija maturanata najlošija je otkako je ujednačenog ispita na kraju školovanja, piše Večernji list.

Od ukupnog broja pristupnika jesenskim rokovima državne mature pristupilo je 5130 učenika strukovnih škola i 1307 učenika gimnazija, a iz drugog je pokušaja rješavanja ispita ponovno najbolji rezultat postignut iz engleskog jezika. U tom je predmetu na osnovnoj razini, kojoj je pristupilo 1244 učenika, njih dvoje ispit riješilo bez ijedne pogreške.

To je ujedno jedini predmet na jesenskom roku iz kojeg je netko od pristupnika ispit riješio bez greške.

Ni na jesen, unatoč cjeloljetnom učenju, rezultati nisu bolji ni u matematici. Taj je predmet na višoj razini biralo 1036 maturanata, a tek ih je troje, i to odreda gimnazijalaca, dobilo odličnu ocjenu, dok 464 učenika ponovno nije uspjelo ostvariti zadovoljavajući prag na tome ispitu i ponovno su upisali jedinicu. Matematiku, osnovnu razinu na jesenskom roku ponovno je palo 1228 učenika od čega 1107 učenika strukovnih škola.

Ukupno gledano, najviše petica uspjeli su maturanti ostvariti iz engleskog jezika na osnovnoj razini. Promatramo li izborne predmete najviše jedinica iznova je bilo na fizici – 328 učenika dobilo je nedovoljan, a samo jedan učenik od 432 pristupnika tome predmetu dobio je odličan.

Ni na jesenskom roku maturanti nisu shvatili važnost državne mature i nužnost poštivanja pravila. Naime kod jednog učenika ispod klupe pronađen je nedopušteni materijal pa su mu poništeni svi ispiti s jesenskog roka mature. Istu kaznu zaradilo je i troje učenika koji su zamijenili ispitne materijale, piše Večernji list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img