Vrijeme danas kišovitije, vjetrovitije, hladnije…

0
2
Foto: HRT

“Dugo toplo ljeto”, “Pretežno vedro” i “Magla” samo su neke od pjesama kojima bi se moglo opisati vrijeme u Hrvatskoj prošlih dana, a tijekom utorka su se već mogli pjevušiti i stihovi: “Dolazi kiša sa sjevera…” Malo žešći ritam, primjerice “Trese lupa udara”, možda bi nekima bio primjeren gromoglasnim i svjetlosnim pojavama u noći na srijedu i tijekom srijede, na srednjem i južnom Jadranu još i u četvrtak, a ne smije se isključiti mogućnost proživljavanja i “Oluje”.

Osim po uglavnom kratkotrajnoj kiši, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i nevremenom, ovu će promjenu vremena još više obilježiti zahladnjenje, izraženije u kontinentalnom području. Poslijepodnevna temperatura zraka u srijedu i četvrtak bit će i za 5 do 10 °C niža nego u ponedjeljak i utorak, a jutarnja će se u nastavku tjedna – ponovno pretežno sunčanome, sa slabijim vjetrom – često spuštati i ispod 7 °C. Pritom će na tlu mjestimice biti moguć slab mraz, posebice u gorju, gdje ako već niste, do četvrtka poslušajte i primijenite savjet iz agrometeorološke prognoze: “zaštitite, zatvorite, poberite…”. Na Jadranu će do kraja tjedna nevolje u prometu stvarati često jaka, ponegdje i olujna bura – već od srijede na sjevernom Jadranu, poslije i južnije.

Unatoč ovoj promjeni vremena, koja bi se mogla povezati s pjesmom “Lito umire”, sudeći prema vrlo vjerojatnim dugoročnijim prognozama “Ljetna haljina” neće se samo slušati, nego će još i u posljednjem rujanskome tjednu – iznadprosječno toplom – biti omiljen odjevni predmet mnogih žena na Jadranu, pa i u dijelu unutrašnjosti. No, za nastavak ovoga tjedna svakako pripremite i topliju odjeću i obuću jer:

“Ako sljedećih dana vidite da sve više ljudi kiše,
to vjerojatno neće biti zbog kratkotrajne kiše,
nego zbog hladnijeg vremena,
i odijevanja neprimjerena…”

Srijeda: oblačnija, kišovitija, vjetrovitija, hladnija…

U Dalmaciji će pad temperature biti blaži nego u sjevernijim krajevima, uz još dosta sunca tijekom dana, a kiše i grmljavine bit će poglavito poslijepodne u sjevernoj Dalmaciji, iako poneki lokalni pljusak nije isključen i južnije. Nakon juga i istočnjaka poslijepodne će okrenuti na buru, ponegdje i jaku. 

Bura će krajem srijede zapuhati i na krajnjem jugu Hrvatske. No, prije toga jugo i istočni vjetar, sredinom dana i poslijepodne uz obalu ponegdje jugozapadni. More malo do umjereno valovito. Prevladavat će sunčano, uz ponegdje umjerenu naoblaku te malu do umjerenu vjerojatnost za pokoji mjestimični pljusak. Najviša temperatura od 26 do 29 °C.”

U četvrtak još ponegdje kiša pa suho i sunčanije, uz buru

Na Jadranu će u nastavku ovog tjedna biti svježije. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, koja će u petak oslabjeti na srednjem i južnom dijelu, a u subotu i na sjevernom. Prevladavat će sunčano, a pljuskovi s grmljavinom mogući su još u četvrtak posebice na krajnjem jugu.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.