Trenutna zakonska regulativa ne dozvoljava gradovima i općinama da donesu zabranu na svom području.

Udruga Prijatelji životinja u petak je priopćila da je uz ministarstva znanosti i obrazovanja te turizma i Ministarstvo zdravstva dalo podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima ističući da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, te su time podržali njihovu kampanju za zabranu petardi tijekom cijele godine.

Nakon izvješća o stradavanjima uoči 2019. godine, Prijatelji životinja kažu kako je krajnje vrijeme za konkretne zakonske izmjene. Podsjećaju kako je korištenje pirotehničkih sredstava, unatoč teškim ozljeđivanjima ljudi i životinja koje se nastavlja iz godine u godinu, još uvijek dozvoljeno od 27. prosinca do 1. siječnja, za razliku od ostatka godine kada je s razlogom zabranjeno.

Potpora mnogobrojnih građana i ustanova

Kažu da se uz potporu mnogobrojnih građana i ustanova, i dalje zalažu za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine ističući da je nakon novih izvješća o stradavanjima uoči proslave dolaska 2019. godine krajnje vrijeme za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kojom se može zabraniti korištenje svih opasnih eksplozivnih sredstava.

Ističu kako trenutna zakonska regulativa ne dozvoljava gradovima i općinama da donesu zabranu na svom području iako postoje inicijative i u tom smjeru. Poseban apsurd je, kažu, što su petarde dopuštene u razdoblju od 27. do 30. prosinca kada niti nema nikakvih proslava.

“Profit proizvođača tih opasnih eksplozivnih sredstava nikako ne smije biti važniji od javnog interesa i općeg dobra, a novac nije nešto s čim možemo mjeriti izgubljene prste ili vid jednog djeteta ili smrtno stradalog psa. Petarde nisu nimalo nužne za proslavu Nove godine niti itko treba zbog proslave provesti dane u strahu i u oplakivanju stradalih, a novcem potrošenim na petarde možemo nekome pomoći”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Podrška stiže iz sve više Ministarstva

Ističu kako je uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo turizma,Ministarstvo zdravstva također dalo svoju podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine ističući da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima, prenose Vijesti.hr.

Dječji kirurg iz klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka navodi kako ozljede od pirotehničkih sredstava mogu izazvati trajni invaliditet te djeca mogu izgubiti jedan ili više prstiju na ruci, zadobiti dublje ozljede tkiva, živaca, tetiva i kostiju te teške opekline na rukama i licu pa oporavak traje jako dugo uz brojne operacije, a posljedice ostaju za cijeli život.

Postoje primjereniji načini proslave

“U 21. stoljeću postoje mnogi primjereniji načini proslave – nikome ne trebaju raznesene šake, izgubljen vid i psihički šokovi koji nastaju uslijed korištenja eksplozivnih sredstava”, kažu Prijatelji životinja. Napominju i kako još uvijek nitko iz Ministarstva unutarnjih poslova nije dao odgovor na to pitanje bitno za sigurnost svih građana i opće dobro pa se čeka konkretan potez u smjeru što skorije izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima.

Udruga Prijatelji životinja nastavlja prikupljati podrške kampanji za zabranu petardi, a poziva građane na potpisivanje peticije koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr