Snimka zaslona

Zatvorenici kaznionice u Lepoglavi, najstrožeg i najsigurnijeg zatvora u zemlji, protekle su godine u slobodno vrijeme najviše posezali za knjigom ‘Koliba’, piše 24 sata. 

“U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija, ‘Koliba’ se bori s vječnim pitanjem gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenom neizrecivom boli”, glasi jedan od opisa knjige Williama P. Younga.

Nakon nje, zatvorenici najčešće posežu za kriminalističkim romanima i trilerima. Godinu dana ranije među pet najčitanijih knjiga pronašao se autor koji ne opisuje svijet nasilja, krvi i osvete.

Radi se o bestseleru svijetski poznatog autora Paola Coehla ‘Alkemičar’. Brazilac u tom djelu navodi da, “kad čovjek nešto uistinu želi, cijeli se svemir uroti kako bi mu se san ostvario”. Preostale četiri knjige koje su se najviše čitale u 2016. godini bile su ‘Oštrica besmrtnika’ Hiroakija Samura, ‘Matareški krug’ Roberta Ludluma, ‘Potpuni nadzor’ Davida Baldaccija i ‘Hrvatski monstrumi 1’.

“Očito zatvorenici žele znati s kim dijele životni prostor. Dio njih koji se spominju u knjizi kaznu služi baš u lepoglavskoj kaznionici”, komentira novinar Dušan Miljuš, koji se s knjigama “Hrvatski monstrumi 1” i “Hrvatski monstrumi 2” već treću godinu nalazi među najčitanijim autorima u najstrožem zatvoru u zemlji, piše 24 sata.