Sutkinja Peto Kujundžić novinarki Jindri: Kao da ste mi rekli da se na Trgu bana Jelačića ubilo deset ljudi. Ne vjerujem vam

0

Grad Zagreb smijenio je Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih nakon niza medijskih napisa o nepravilnostima u radu Poliklinike, a njezina ravnateljica Gordana Buljan Flander u četvrtak na večer na Dnevniku je uživo podnijela ostavku.

Gosti u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” bile su Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Sena Puhovski, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb, Jelena Jindra, novinarka i Senka Sekulić Rebić, psihologinja.

Na pitanje što ju je motiviralo da napiše serijal članaka, Jelena Jindra rekla je da je riječ o Gordani Buljan Flander, koja je 19 godina tvrdila da je u Poliklinici “sve divno i krasno, a postoji samo nekoliko ludih roditelja koji su po društvenim mrežama pisali svašta”. Ustvrdila je da je ona ili netko iz Poliklinike večeras trebao biti gost Otvorenog.

“Ja sam novinarka koja se razgovarala s desecima majki koje su tvrdile da im se unutra sustava za zaštitu djece i obitelji događaj strašne stvari na temelju mišljenja Poliklinike i centara za socijalnu skrb da su otuđeni roditelji i roditelji koji emocionalno zlostavljaju djecu te im se djeca oduzimaju. Znači, oduzimaju se majkama i daju očevima koje godinama nisu vidjeli”, rekla je.

Ustvrdila je da je na temelju 95 posto javno dostupnih izvora došla do toga da koncept otuđenja od roditelja koji ne priznaje ni WHO, a o kojem je govorila i Dubravka Šimonović, bivša UN-ova posebna izvjestiteljica za nasilje nad ženama, te da su to u hrvatski sustav uvele Gordana Buljan Flander, Marina Ajduković i Lana Peto Kujundžić.

Peto Kujundžić rekla je da je ona kazneni sudac te da već 30 godina imamo pojam da jedan roditelj može onemogućavati drugom da vidi svoje dijete.

“Ni u jednom svjetskom udžbeniku ne možete vidjeti da će netko dozvoliti nasilnom roditelju da njemu dođe dijete, a da drugi, nenasilni, ne može doći do djeteta. Ako imate takav primjer, zašto to niste prijavili”, upitala je Jindru.

“Prestanimo razmišljati o tome da su nam važni odnosi roditelja i prava roditelja i zapitajmo se što je pravo djeteta”, rekla je.

Jindra je kazala da su majke s kojima je razgovarala podnijele kaznene prijave DORH-u, ali da su sve odbačene.

Sutkinja Petö Kujundžić Jindri je poručila da joj ne vjeruje: “Kao da ste mi rekli da se na Trgu bana Jelačića ubilo deset ljudi. Ne vjerujem vam”.

Foto: screenshot HRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here