Foto: Ilustracija

Završena je prva faza premijerne sezone novog UEFA-inog natjecanja – Lige nacija. Natjecanje po skupinama je iza nas, a jedino što je preostalo za odigrati je Final Four između četiri najbolje reprezentacije Lige A: Švicarske, Nizozemske, Portugala i Engleske. On će se odigrati u Portugalu, Portu ili Guimaraesu, od 5. do 9. lipnja iduće godine.

Najlošije reprezentacije ispale u niži rang

Najlošije reprezentacije iz svake grupe ispale su u niži rang natjecanja. To su u Ligi A Njemačka, Island, Poljska i nažalost – Hrvatska. Unatoč ispadanju u Ligu B, Hrvatska je ostala nositelj u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine, koje je na rasporedu 2. prosinca.

Iz Lige B ispali su Slovačka, Turska, Irska i Sjeverna Irska, te iz Lige C Litva, Slovenija, Estonija i Cipar. Iz Lige D nitko nije ispao, jer ne postoji niži rang natjecanja.

Pobjednici promovirani u viši rang

Po četiri pobjednika skupina iz Liga B, C i D zaradili su promociju u viši rang. Tako će u idućem izdanju Lige nacija, koje započinje u rujnu 2020. godine, u Ligi A zaigrati BiH, Ukrajina, Danska i Švedska, piše Gol.hr.

U Ligi B zaigrat će Norveška, Srbija, Finska i Škotska, dok će u Ligi C po novome zaigrati Gruzija, Bjelorusija, Kosovo i Makedonija.

Poredak prve sezone utječe na dodatne kvalifikacije za Euro 2020.

Ono zbog čega je premijerno izdanje Lige nacija još uvijek bitno je mogućnost da se slabije reprezentacije, ili one manje sretne, plasiraju na Europsko prvenstvo 2020. godine. Naime, na osnovu ovog izdanja dobit ćemo još četiri sudionika Europskog prvenstva.

U ožujku 2020. godine po četiri najbolje reprezentacije iz Liga A, B, C i D, koje nisu regularnim putem izborile Europsko prvenstvo, podijelit će se u četiri jakosna ždrijeba, te će u dva polufinala i jednom finalu odlučiti koje još četiri reprezentacije odlaze na Euro.

S obzirom da će se do ožujka 2020. godine znati 20 sudionika Europskog prvenstva kroz uobičajene UEFA-ine kvalifikacije, treba naglasiti da će trenutni raspored najboljih reprezentacija po Ligama vjerojatno biti znatno drugačiji.

Teško je predvidjeti tko će u koji jakosni ždrijeb

Primjerice, trenutno su u play-offu Lige A Švicarska, Nizozemska, Portugal i Engleska. No ukoliko sve četiri reprezentacije izbore plasman kroz regularne kvalifikacije, crta se pomične do prve četiri reprezentacije kojima to nije pošlo za nogom.

Ako linija dođe do kraja Lige A, onda se prelazi u Ligu B i tamo traži četiri sudionika prvog jakosnog ždrijeba. Isto vrijedi i za Lige B, C i D.

Prema trenutnom bi poretka u ožujku 2020. godine play-off u Ligi B igrali BiH, Ukrajina, Danska i Švedska. U Ligi C Norveška, Srbija, Škotska i Finska, a u Ligi D Gruzija, Makedonija, Bjelorusija i Kosovo.

U polufinalu bi se sastali najbolja i četvrtoplasirana reprezentacija, te drugo i trećeplasirana reprezentacija Lige.

Liga A

Ispale: Hrvatska, Island, Njemačka, Poljska

Liga B

Napredovale: BiH, Ukrajina, Danska, Švedska

Ispale: Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska

Liga C

Napredovale: Škotska, Norveška, Srbija, Finska

Ispale: Estonija, Slovenija, Litva, Cipar

Liga D

Napredovale: Gruzija, Makedonija, Kosovo, Bjelorusija