Foto: MUP

Izlaze novi detalji o teškoj nesreći na moru kod Murtera u kojoj je na mjestu poginuo brodski kuhar Vratislav Ugrinić.

Do nesreće je došlo kada se jahta kojom je upravljao 51-godišnjak zabila u ribarski brod Mašun, u vlasništvu Tomislava Jakovljeva iz Tkona. Kapetan jahte u međuvremenu je priveden, javila je policija.

Svoje viđenje događaja, koje je iznio i istražnim organima, za Morski.hr sada je ispričao Karlo Magić, zapovjednik plovila koji je od mjesta nesreće bio udaljen 150 metara, te je prvi nazvao 112

“Ja sam se nalazio 150 metara od broda Mašun i zapovjednik Mašuna i ja bilo smo na telefonskoj vezi, kad se to dogodilo. U tom momentu je viknuo na telefon: ‘Vozi na nas jahta, evo će nas pogoditi!’ I on je uletio u kabinu i viknuo posadi da bježe”, rekao je Magić.

‘Prekrcali smo posadu jahte u pomoćno plovilo’

Svjedok nesreće tvrdi da vlasnik ribarice nije imao vremena reagirati. Nakon što se jahta zabila u brod Mašun, i dalje su se na jahti vrtjeli propeleri. To znači da zapovjednik jahte još nije bio isključio motor, govori Magić.

“U jednom trenutku vikali su mu da isključi motor, on je isključio motor. Natjerali su ga da zašija (op.a, krene unatrag) i izvuče se s broda, kako bi mogli doći do čovjeka, pokojnog Vratislava, jer ga nisu mogli izvući. I kad se brod povukao, Mašun se automatski podignuo, jer mu je cijela ta strana bila pod morem te je bilo pitanje hoće li se potopiti”, prisjetio se.

“U trenutku kad je zapovjednik Mašuna Tomislav Jakovljev shvatio da se jahta topi, nas je poslao da idemo spasiti ljude s jahte. Krenuli smo s pomoćnim plovilom i prekrcali smo posadu jahte u pomoćno plovilo. U tom trenutku je došla jahta po njih, koju su oni već nazvali. U tom drugom plovilu koje je došlo iz pravca Vrgade bio je čovjek koji je tvrdio da je kirurg, kojeg su poznavali, pa je pitao ‘treba li kome pomoći?”’, prepričao je Magić.

‘Svatko normalan bi vidio brod’

Svjedočio je, kaže, i zbivanjima unutar jahte koja je udarila u ribarski brod. “Zapovjednik jahte vikao je na ženu, dok su mu djeca bila u panici; da gdje mu je jakna crvene boje, da je u njoj 10 tisuća eura!

Moj mornar mu je rekao: ‘Ti tražiš jaknu s 10 tisuća eura, a ubija si čovika upravo’. A on na to kaže: Ali ja nisam kriv!”, kazao je.

Magić tvrdi da je Mašun veliki brod i da bi ga vidio “svaki normalan čovjek koji je proveo neko vrijeme na timunu”.

Dodaje da je tada na pučini bio samo Mašun, njegovo plovilo i jahta. “A mi je nikako nismo mogli vidjeti, jer nam je dolazila skroz s desne strane, pod kutom između 30 i 40 stupnjeva. Kad je Tome Jakovljev vidio, već je bilo gotovo”, tvrdi Magić.

Posebno ga boli, kaže, to što se zapovjednik jahte nakon sudara nije obratio nikome od članova posade. “Svi smo na kraju došli u Podvrške, na otoku Murteru, na toj rivi. Prošao je mimo cijele posade moga broda i broda Mašun i nikome se nije obratio. Mogao je bar izraziti sućut. Ali nije se obratio niti zapovjedniku broda Mašun, a kamoli kome drugome. Sramota”, zaključio je u razgovoru za Morski.hr.

Uhićen kapetan jahte

Kapetan motorne jahte je uhićen. Policijska uprava šibensko-kninska navela je da je “teško prekršio propise o sigurnosti pomorskog prometa tako što je zanemario važnost savjesnog izviđanja i promatranja radi potpune procjene situacije, a isto tako je zanemario i važnost kretanja sigurnom brzinom u plovidbi”.