Fotografija Dramskog kazališta Mariupol 19. ožujka

Piše Vanja Zlatović

Dva milijuna civila je prešlo zapadne granice Ukrajine s vrećicom i kutijom keksa, djecom i možda medvjedićem, razaranja ukrajinskih, ne ruskih, gradova su bestijalna, a na zgražanja samih Rusa, izgovara jučer Putin slijedeće – ali svaki narod, osobito ruski, može razlikovati istinske domoljube od smeća i izdajica i jednostavno ih ispljunuti poput muhe koja je slučajno uletjela u usta, pljunuti ih na cestu.

Uvjeren sam da će takvo prirodno i nužno samopročišćavanje društva samo osnažiti našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na sve izazove. Ne trebate vjerovati “zapadnim medijima i politici”, na prizore Mariupola i drugih gradova, službeni komentar Moskve vam je dovoljan, njegov bijes na preveliku osjetljivost prema žrtvama agresije, i na ideju, uopće zvati to ratom.

Pred kamerama, sami agresori se prijete stanovnicima, što ih čeka kad uđu, pa da nešto razjasnimo…dakle dovoljno znate iz vama dragih medija.

Neka je sve izmišljeno, Katica Peović i njeno opskurno, jazavčarsko podilaženje Putinu, razne, tobož lijeve mantre “pustite građane da spavaju poslijepodne”, i te “zatvorite vrata kad je požar”, sve je to vaše pravo, i davno pročitano, uvijek jedni te isti svjedoče čiji su i koliko, ne postoji tu neutralnost.

A uvijek se nasmijem i jednom, tobož hrvatskom anglikancu, i kršćanu, pajacu koji danju i noću objavljuje dokaze kako je licemjerno zauzeti stranu, pa još ubacuje i Tita i Krista, to niti čečenski glavosječa Kadirev ne bi razumio, nego “ajde, naš je”, ali ne znači da mu ne bi bar uzeo sat.

Dakle, Rusi, Srbi, Bušmani i crveni i crni i svakakvi, samo je jedna strana u ovom užasu napadnuta, a druga napada. Nema tu “vaši i naši” po horizontalnoj liniji, samo po pripadnosti ukupnoj civilizaciji.

Znali ste, znate, i želite to, taj nepotrebni cinizam “a gdje ste kad puca u Jemenu”, i te razne fele hrvatske putinovštine, one su iz redova anticivilizacijskih kvislinga, nema tu strana koje se mogu definirati politički, nacionalno, ili prikriti brigom za demilitarizaciju javnog prostora riječi.