VILIM MATULA _ilustracija

“Jednu od trenutnih zvijezda „zelene“ ljevice u Zagrebu, Vilija Matulu, upoznao sam krajem 1977. pohađajući Dramski omladinski studij u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), piše Bože Vukušić”, navodeći da se s Vilijem Matulom u mladim danima susretao dvaput tjedno.

“Nismo se nešto družili, ali smo se barem dvaput tjedno susretali u prostorijama ZKM-a u Teslinoj. Putovi su nam se potpuno razišli nakon završetka srednje škole 1980. kada sam ja Zagreb napustio privremeno i glumu trajno .

Od nas desetak iz iste generacije, šezdeset i druge, većina je kazalište doživljavala kao hobi. Nekolicini je kazalište postalo profesija, a Vili Matula i Alma Prica izrasli su u vrsne glumce.

Dok su nama muškim članovima Dramskog omladinskog studija ZKM-a u naponu adolescencije prioritet bile školske i kazališne kolegice i njihove prijateljice, Vili Matula je u „slobodno vrijeme“ bio posvećen još jednom talentu.

Nitko od nas nije ni slutio da u njemu čuči budući član Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH). Partijski dokumenti otkrivaju da je Vili Matula primljen u Partiju s nepunih šesnaest godina, 22. ožujka 1978. U molbi za prijem u SKJ naveo je:

“Obavljajući navedene dužnosti [u omladinskoj organizaciji], kretao sam se i krećem u širokim društvenim krugovima koji svojim pogledima utječu na razvoj moje ličnosti. Pohađao sam i političke škole u kojima sam izučavao marksističku filozofiju, razvoj proletarijata te pročitao dosta literature. Uz sve to, na moju želju utjecao je i odgoj u školi i kod kuće.

U tom kratkom vremenu moje aktivnosti ja sam došao do zaključka da je za mene jedini pravi put, put Saveza komunista Jugoslavije.”

Vili Matula je na 11. kongresu Saveza komunista Hrvatske (SKH), koji je održan od 11. do 13. 12. 1989., izabran za člana CK SKH

(Vidi privitak: iz partijskog dosjea Vilija Mamule – HDA, signatura 1220, CK SKH, Kadrovska komisija, dosjei članova)