Foto: Pixabay

Troje dugopoljskih HDZ-ovaca i lokalnih vijećnika ‘zaradilo’ je kaznene prijave jer su u prvom krugu predsjedničkih izbora, održanima 22. prosinca lani, bili članovi biračkih odbora, iako to nisu nikako smjeli po Zakonu o izboru predsjednika RH donesenom još 1992. godine.

Da stvar za Dinka Ramljaka, Ivonu Balić i Tomislava Radinu bude lošija, sami su i pod punom odgovornošću uoči izbora potpisali izjave da nisu članovi ni jedne političke organizacije.

Cijeli slučaj, kako je Slobodna Dalmacija već pisala, otkriven je tek nakon prvog i svega nekoliko dana uoči drugog kruga izbora, i to od dugopoljskog SDP-a. Splitska sutkinja Željka Matkov, koja je bila na čelu Općinskog izbornog povjerenstva i izabrala trojac na temelju liste članova biračkih odbora koji postoji već godina, uz kasnije pojašnjenje da nije znala za njihovu HDZ-ovsku pozadinu, u prvi je mah odbila pritužbu SDP-a, iako ju je drugo dvoje kolega uvjeravalo suprotno.

Nakon toga SDP-ovci su se preko svojih izbornih koordinatora požalili Državnom izbornom povjerenstvu, koje potom izbacuje HDZ-ovce, a u subotu 4. siječnja u poslijepodnevnim satima, niti dan uoči izbora, Željka Matkov zove šefa lokalnog SDP-a Zvonka Karduma i od njega traži da sam nađe tri nestranačka člana odbora, što je on na koncu i učinio.

KRIVOTVORENJE ISPRAVE

Općinsko izborno povjerenstvo bilo je to koje je nakon izbora i kada je cijeli slučaj dospio u javnost prijavilo HDZ-ov trojac iz Dugopolja. Tako nam je rečeno u DIP-ovu odgovoru na naš upit koji smo uputili prošlog tjedna.