Gradit će tvornicu rajčice sa zidovima od umaka od rajčice

Projekt će ponovno vizualizirati mjesto na kojem je tvornica Mutti bila zadnjih 100 godina

0
380

Carlo Ratti Associati (CRA) poduzeo je novi pristup izradi nove tvornice i sjedišta talijanske rajčice tvrtke Mutti. Projekt centra je zamišljen sa zidovima od staklenih umaka od rajčice – “tomatotecture”, kao i terasu koja javnosti omogućuje gledanje rajčice koja će se obrađivati.

Smješten u blizini Parme, sjeverna Italija, plan tvornice Mutti je da postane odredište turista i lokalnih mještana.

Nadahnula nas je pjesma Pabla Nerude ‘Oda al Tomate’, koja je također jedan od Muttijevih slogana“, objašnjava Carlo Ratti, osnivački partner CRA-e. “La calle se llenó de tomates” (“ulica je bila puna rajčice”) je način da se pokaže kako se tvornica može otvoriti i projicirati i vani. Zamislili smo kako je postrojenje Mutti kao otvoreno kazalište – otvoreno za javnost, i kao lijep okolni krajolik.

Ovaj centar će biti otvoren za turiste i lokalno stanovništvo

Posjetitelji će moći gledati “beskrajni crveni vodopad”

Projekt će ponovno vizualizirati mjesto na kojem je tvornica Mutti bila zadnjih 100 godina i obuhvatiti uređenje okoliša i novi uredski prostor. Najpoznatije ipak, prozirni zidovi novog centra sadržavat će tisuće staklenih umaka od rajčice dužine 120 metara i visine sedam metara. Još nisu odlučili hoće li crveno slovo logotipa biti od punih staklenki, ali to bi bio lijep detalj.

Prozirni zidovi novog centra sadržavat će tisuće staklenih umaka od rajčice

Navečer će se osvijetliti i uključiti restoran okružen voćnjakom, dvoranom za događaje i kontrolnom sobom koja prikazuje različite stupnjeve obrade rajčice.

Na vrhu centra, javna će terasa omogućiti ljudima da gledaju kako se prerađuju svježe rajčice. One će se izlijevati u umivaonike u milijunima, omogućujući posjetiteljima da gledaju rajčice kako padaju u “beskrajnom crvenom vodopadu”, kako ga tvrtka zamišlja.

Planirana terasa s koje će posjetitelji gledati kako se obrađuje rajčica

Očekuje se da će gradnja započeti sljedeće godine, s dovršenjem do 2023.