Muškarci su privlačniji kad su poželjni i drugim ženama

Ovo nije prva studija s istim zaključkom

0
U časopisu Scientific Reports objavljeno je istraživanje provedeno na tri sveučilišta, St. Andrews, Durham i Exeter. Ispitivalo je zašto se muškarčeva privlačnost povećava kad žene osjete da postoji zanimanje drugih žena za njega.Dokazano je kako je taj efekt, poznat kao “efekt vjenčanog prstena”, povezan s drukčijom percepcijom muškarca. Ta percepcija je: kao vjernijeg i ljubaznijeg partnera te boljeg oca.

Studija je tako testirala istinitost teze da se osobu smatra za poželjnijeg romantičnog partnera zato što je u vezi. To se provelo na način da je ispitanicama, 49 žena je bilo u pitanju, predstavila 3 slike: muških lica, ruku i umjetničkog djela.

Sudionice istraživanja su trebale pokazati koja slika ih najviše privlači dodjeljujući ocjenu. Poslije toga su im predstavljene ocjene koje je dao ostatak ispitanih u grupi. Kad su nakon toga dobile ponovno priliku ocijeniti iste slike, žene su taj put  promijenile mišljenje pod utjecajem grupne ocjene.

U 13% slučajeva su žene promijenile mišljenje o tome koje im se muško lice više sviđalo. To se dogodilo nakon što su imale priliku čuti mišljenja drugih žena. Zbog toga je zaključeno kako “neke žene kopiraju želje drugih žena iz jednostavnog razloga što ljudi katkad imaju tendenciju padanja pod utjecaj tuđeg mišljenja”, tako je objasnila dr. Kate Cross

Ova studija podupire jedno ranije istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Oklahomi. Tom prilikom je dokazano kako  je 90% žena koje nisu u vezi zainteresirano za zauzetog muškarca, dok je njih samo 59% željelo tog istog muškarca kad je i on bio slobodan.

Ta osobina drukčijeg percipiranja zbog “efekta vjenčanog prstena”, koja nije nepoznata ni u životinjskom svijetu, samo znači da određeni muškarac već dokazano ima neke poželjne karakteristike čim se netko odlučio vjenčati za njega ili biti u vezi s njim.