Foto: Pixabay

Najnovije istraživanje pokazalo je da u 22 zemlje vlakovi između dvije stanice voze prosječnom brzinom većom od 160 km/h.

Najbrže vlakove koji prometuju na redovitim linijama ima Kina, a ti su vlakovi znatno brži od vlakova u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu, pokazalo je istraživanje časopisa koji se bavi željezničkom industrijom – Railway Gazette International.

Na ovogodišnjoj ljestvici najbržih vlakova na svijetu koji postižu prosječnu brzinu između dviju stanica veću od 160 kilometara na sat, Kina zauzima čvrsto prvo mjesto sa čak četiri dionice na kojima vlakovi jure prosječno brže od 300 km/h.

Ni u jednoj drugoj zemlji te brzine ne prelaze tu granicu. U Kini je to moguće, kako objašnjavaju u časopisu, jer su povećane maksimalne brzine na liniji Peking – Šangaj, i to na 350 km/h. Najveća prosječna brzina vlaka u Kini pa tako i u svijetu između dvije stanice postiže se na dionici Peking – Nanjing koja je duga 1022 kilometra, a vlak je pri prosječnoj brzini od 317,7 km/h prijeđe za 193 minute, prenosi Večernji list.

U Railway Gazetti navode da je Kina znatno napredovala u posljednje dvije godine pa tako kineski najbrži vlak, u istraživanju iz 2017., koji vozi od Shijiazhuanga do Zhengzhoua prosječnom brzinom od 283,4 km/h, nije ni ušao na listu najbržih kineskih vlakova ove godine. Pomalo je iznenađujuće da nakon Kine, najbrže vlakove u svijetu ima – Italija. Tako vlak između Milana (Rogoredo) i Reggio Emilije za 32 minute, pri prosječnoj brzini od 272,4 km/h, prijeđe dionicu dugu 145,3 kilometra.

Japan, koji je u svijetu poznat po brzim i točnim vlakovima, na četvrtom je mjestu. U prvih šest zemalja po najvećim prosječnim brzinama vlakova, od kojih se barem na jednoj dionici postiže prosječna brzina veća od 250 km/h su još Španjolska i Tajvan. Njemačka je na sedmom mjestu, Velika Britanija na 13., a SAD na 19. mjestu. Visoko, osmo mjesto zauzela je pak jedna afrička država – Maroko. Gdje vlak na novoj dionici Kénitra – Tanger vozi prosječnom brzinom od 232,7 km/h. Uz Maroko, u ovogodišnje istraživanje Railway Gazzete pri put ušla je i Saudijska Arabija koja je na 15. mjestu.

Ukupno gledajući, istraživanje iz ove godine pokazuje da svjetske željeznice napreduju brže nego u 2017. Uključujući međunarodne linije, sada su na listi najbržih vlakova čak 22 zemlje u kojima se putnici mogu ukrcati na vlak koji će prosječno voziti brže od 160 km/h.

“Brza željeznička pruga nudi održivu alternativu zračnom prometu, u smislu smanjene potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova”, kazao je Chris Jackson, glavni urednik Railway Gazette International, i dodao da to postaje posebno važno kada sve više ljudi želi prestati letjeti što je njihov odgovor na klimatsku krizu.

“Kada vlakovi mogu voziti prosječnom brzinom od 250 do 300 km/h, željeznica postaje atraktivna opcija za putovanja od 1000 km ili više, što se može postići u usporedivu vremenu od tri-četiri sata”, istaknuo je Jackson.

U istraživanju Railway Gazette nisu obuhvaćene najveće brzine koje se mogu postići na nekim dionicama, nego prosječne. Hrvatska nije ušla na tu listu, no u HŽ Infrastrukturi kažu da se na nekim dionicama hrvatskih pruga može postići brzina od 160 km/h.

Tako navode da se kod nas te najveće brzine ostvaruju na dionicama Tovarnik – Ivankovo i Novska – Okučani. No prosječna brzina vlakova na tim dionicama je ipak manja. Tako vlak dionicu Tovarnik – Ivankovo dugu 43,2 kilometra prijeđe za 22 minute, odnosno vozi prosječnom brzinom od 120 km/h. Dionicu Novska – Okučani, koja je duga 20 kilometara, vlak prijeđe za 10 minuta, a to znači da je prosječno vozio brzinom od 117 km/h. U HŽ Infrastrukturi kažu da će nakon dovršetka projekata koji su u tijeku, na koridorskim prugama najveća brzina biti 160 km/h. U Hrvatskoj inače na samo pet posto pružne mreže vlakovi mogu voziti iznad 140 km/h, na 11 posto mreže vlakovi mogu voziti brzinom iznad 120 km/h. A na 60 posto pruga brzine vlakova su do 80 km/h i manje.