Foto Facebook Ivica Pandža Orkan

Ratni zločinac Jugoslav Vidić uhićen je u četvrtak u Ohiju. Optužili su ga zbog imigracijske prijevare, odnosno da je lagao američkim imigracijskim i policijskim službenicima o svojoj vojnoj službi i umiješanosti u politički i etnički motivirani napad na civile u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, piše 24sata.hr

Okrutni ubojica i psihopat se skrivao u SAD-u

Vidić (55), koji je živio u Parma Heightsu, navodno je dao više lažnih izjava u svojoj uspješnoj molbi za status zakonitog stalnog boravka, uključujući lažnu izjavu da je njegova jedina vojna služba bila u JNA od 1988. do 1989. godine. Izostavio je da je služio u vojsci Krajine i njezinim prethodnicama od 1991. do 1995. Optužnica navodi da je Vidić lažno izjavio da nikada nije bio optužen za kršenje zakona iako je 1998. godine u odsutnosti osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj te je lažno rekao da nikada nije sudjelovao u ubojstvu osobe zbog nacionalnog podrijetla ili političkog uvjerenja.

Vidić je dobio 20 godina zatvora pravomoćno za okrutno ubojstvo Stjepana Komesa. U krugu Gavrilovića 16. rujna 1991. godine ubijeno je troje muškaraca, a Vidića se tereti da je tog dana u oklopnom vozilu ušao u krug tvornice. On je Komesa izvukao iz skupine zarobljenika te mu odsjekao ruku u laktu, jer se ranije rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom prilikom njegova posjeta Petrinji. Komes je od rane iskrvario te je nakon Oluje ekshumiran i identificiran.

Vidić je emigrirao u Sjedinjene Države kao izbjeglica 1999. Njegov zahtjev da postane zakoniti stalni stanovnik odobren je 2005. Vidić je također optužen da je lagao agentima za provođenje zakona 2017. kada su ga ispitivali o njegovom zahtjevu za imigraciju.

Zločini u Petrinji

“Kao srpski paravojnik počinio je brojna zlodjela na petrinjskom području. Jugoslav je bio iz Benkovca, a radio je u tvornici mesa Gavrilović. Jednom je prigodom zajedno sa skupinom četnika došao u krug tvornice i istjerao radnike iz pogona. Žene je skinuo do gola a onda je primijetio čovjeka koji se nekom prigodom rukovao s predsjednikom Tuđmanom. Jugoslav mu je pružio ruku kao da će ga pozdraviti, a kada mu je ovaj nesretnik htio otpozdraviti pružanjem ruke, on mu je odsjekao mesarskim nožem do lakta. Iskrvario je, a njegov leš je naknadno pronađen”, ispričao je Ivica Pandža – Orkan.

Osim ovog zločina, srpska vojska je počinila brojne zločine u u krugu Gavrilovića i Petrinji.

Samo nakon okupacije u Petrinji i okolici je ubijeno više od 350 civila Hrvata. Ubijeni Hrvati uglavnom su bile starije osobe koje su ostale jer su vjerovale da oni nisu nikome ništa nažao učinili. Prognanim Petrinjcima nikad nije moglo biti shvatljivo kako su se sva ta zla i ubojstva u Petrinji dogodila pred očima više od osam tisuća Srba, koji su ostali u Petrinji poslije odlaska prognanika. Mnogi od tih Srba što su ostali, s oružjem u ruci samo su mirno gledali kako u plamenu nestaju kuće njihovih susjeda, s kojima su gotovo pola stoljeća složno živjeli.

Anita M.