Dožupan Luka Brčić izvijestio je da u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 4 nove zaražene osobe koronavirusom čime se broj ukupno zaraženih popeo na 14. 

– Od toga je u gradu Splitu 8 ljudi. U našoj karanteni je 51 osoba, 31 hrvatski državljanin. U Spaladium Areni je spremno 200 kreveta – kazao je Brčić.

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović kazao je da svi oboljeli imaju blaže simptome.

– Testiranje na koronavirus se provodi od danas, ali je još u fazi ispitivanja. Dobro smo opremljeni i dobro smo obučeni. Nadam se da neće trebati, ali ako bude trebalo spremni smo na najteže moguće scenarije. Radi Dom zdravlja na Mertojaku gdje se upućuju svi bolesnici s respiratornim simptomima kako ne bi išli u redovite ordinacije. Ako bude potrebno dalje će ići na Križine. Naš laboratorij za izvođenje testa je na Križinama, što je blizu Mertojaku i mislim da smo jako dobro organizirani – rekao je dr. Meštrović.

Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, kazala je da su odmah krenuli u pronalazak ljudi s kojima su bili u kontaktu. 

– Radi se obrada kontakata i stavljaju se u samoizolaciju. U vezi napuštanja karantene, za dva dana se navršava 14 dana karantene za osobe koje su došle s trajekta Marko Polo, sve ove dane su pod nadzorom epidemiologa. Pretpostavljamo da će biti sve u redu s njima jer do sada nije bilo nikakvih simptoma. Za sve strane državljane veleposlanici su obaviješteni o tome i oni će organizirati nastavak puta u njihove zemlje – kazala je Željka Karin.

Dodala je kako su sve osobe koje ulaze u našu zemlju pod nadzorom sanitarnog inspektora koji utvrđuje imaju li te osobe uvjete za samoizolaciju ili idu u karantenu. 

– Građani pitaju mogu li se testirati na koronavirus jer misle da su bili u kontaktu s nekim od zaraženih ili imaju neke od simptoma. Indikaciju za testiranje na koronavirus utvrđuje epidemiolog i liječnik na Mertojaku. Oni odlučuju tko je za testiranje, a tko nije. Molim sve građane da ne nasjedaju lažnim vijestima ili objavama vezanim za obolijevanje pojedinaca. Najnovije je vezano uz obolijevanje u ljekarnama, a ta informacija nije istinita – kazala je. 

Direktor Prometa Miro Delić govorio je o izvanrednim autobusnim linijama koje prevoze one koji rade u strateški važnim tvrtkama.

– Od jutros smo uspostavili pet glavnih pravaca: Trogir, Sinj, Omiš, Solin i na području grada Splita. Možemo reći da je znatan broj naših sugrađana koji rade u strateški važnijim tvrtkama koristilo uslugu prijevoza. Molim ostale da ne pokušavaju ući u te autobuse, jer su oni namijenjeni isključivo za djelatnike strateških ustanova. Spremni smo u svakom trenutku proširiti uslugu. Molimo da se u autobusu pridržavate svih uputa Nacionalnog stožera – rekao je Delić, prenosi dalmatinskiportal.hr.

Župan Blaženko Boban govorio je o pomoći koju smo uputili Zagrebu zbog potresa.

– Split i Splitsko-dalmatinska županija stoje uz Zagreb, poslali smo i jedan potražni tim HGSS-a, u dogovoru s rektorom splitskog Sveučilišta stavili smo naše statičare na raspolaganje, a oni mogu pomoći u procjeni stabilnosti. Situacija je krajnje ozbiljna, ali samo svaki građanin može doprinijeti rješenju problema tako da se strogo drži svih uputa. Ne bi bilo primjereno da ne radimo po njihovim uputama Nacionalnog stožera kada vidimo koliki posao rade, 90% aktivnosti možemo riješiti ako se držimo uputa – kazao je Boban. 

U vezi požara na Hvaru i Zelovu dodao je kako vatrogasci rade pod svim mjerama zaštite.