Važno prometno pravilo: Osigurajte mjesto na cesti za hitne službe – možda ćete nekome spasiti život!

0
0

Kampanja Hitni koridor spašava život, predstavljena je 24. srpnja na naplatnoj postaji Lučko, gdje su  predstavnici službi koje svakodnevno sudjeluju u pružanju pomoći kod teških prometnih nesreća, vozačima dijeliti višejezične letke o hitnom koridoru.

Kampanjom se želi ukazati na važnost otvaranja prometnog koridora za vozila hitnih intervencija prilikom njihovog dolaska na mjesto prometne nesreće, jer brza i pravovremena intervencija znatno povećava šanse za preživljavanje unesrećenih osoba.

Predstavljanje kampanje inicirale su Hrvatske autoceste i Hrvatski autoklub, a inicijativi su se pridružili Ministarstvo unutrašnjih poslova, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Hrvatska vatrogasna zajednica te Autocesta Rijeka Zagreb.

U slučaju zastoja stvorite prolaz!

Što su interventna vozila?

Vozila s posebnim zvučnim oglašavanjem i plavim svjetlosnim oznakama smatraju se vozilima s pravom prednosti prolaska! Takva vozila nazivamo i interventnim vozilima!

Što je hitni koridor?

Kad interventno vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije ne može na vrijeme stići na mjesto nesreće, stvaraju se kolone i ugrožavaju se životi unesrećenih. Ako je unesrećena osoba zaprimljena u hitni prijam i dobije odgovarajući tretman u roku jednog sata od nastanka ozljede, njezine su mogućnosti za preživljavanje veće od 85 %.

Za prolazak interventnih vozila potrebno je stvoriti prometni koridor jer on može spasiti nečiji život. Na prometnici s dva prometna traka hitni koridor formira se tako što se vozila u desnom traku pomaknu što više udesno, a vozila u lijevom traku što više ulijevo.

Na prometnicama s tri traka oslobađa se srednji trak tako što se vozila u srednjem traku pomaknu u desni trak i propuste interventna vozila. Vozite savjesno i stvorite hitni koridor jer tako možete spasiti život! (Revija HAK)