Foto: HRT

Dosadašnja upozorenja za toplinski val koji može djelovati na zdravlje sljedećih će dana sve više zamjenjivati ona za mjestimična olujna nevremena, koja se mogu pratiti i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone. Naime, već u petak, te osobito do kraja tjedna znatno se povećava vjerojatnost za pljuskove, grmljavinu, prolazno jak vjetar i tuču. Mnogima neugodne, ali sasvim uobičajene pojave kada vlažniji zrak dođe na odviše zagrijanu podlogu nakon tjedan pa i više iznadprosječno toplih dana, štoviše – vrućih, i to u mnogim mjestima kao rijetko kada u ovom dijelu srpnja.

Petak – pretežno sunčano i vruće, ali i nestabilno

I u Dalmaciji vruće te uz more sunčano, a u unutrašnjosti poslijepodnevni lokalni razvoji oblaka iz kojih su pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji u pograničnom području. Vjetar slab, a more uglavnom malo valovito, temperature oko 25 °C.

Na jugu Hrvatske će biti stabilnije i sunčanije nego u sjevernijim krajevima, ali zbog nedostatka noćne i jutarnje bure te zbog danju prevladavajućeg vjetra s mora – u većini mjesta malo manje vruće nego prošlih dana, osobito na obali.

Od subote do ponedjeljka još nestabilnije, uz pad temperature

Na većem dijelu Jadrana će najnestabilnije biti u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak prijepodne. No, mjestimični pljuskovi i grmljavine, pa i izraženije, moguće su već u subotu, uglavnom na sjevernom dijelu. Jugo će u subotu biti sve češće i jače, a potkraj nedjelje će vjerojatno samo prolazno zapuhati bura i tramontana, većinom ne odviše jake. (HRT)