Jučer je u popodnevnim satima na splitskoj Rivi bio organiziran fantastični doček Vatrenima iz Splitsko-dalmatinske županije.

Petorica Vatrenih koji su dočekani na Rivi su: Ivan Perišić, Ante Rebić, Ivan Strinić, Lovre Kalinić i Filip Bradarić.

Sami doček spomenute petorice trebao se dogoditi još u ponedjeljak, odmah nakon Zagrebačkog. Ipak, kako se prekjučerašnji događaj u glavnom gradu poprilično odužio, u drugom po veličini gradu u državi sve je bilo pomaknuto za dan poslije. Konačna potvrda odaslana je oko 12 sati, a ona je glasila da službeni program dočeka počinje u 16 sati. U tih nekoliko sati razmaka od objave do početka programa, splitska Riva se u trenu napunila. Više od 50 tisuća navijača sa najljepše šetnice i okolnih ulica nije mogla potjerati ni jaka kiša koja je u jednom trenutku počela padati i trajala je 20-ak minuta.

Reprezentativci su prvo sletjeli na Resnik odakle su se brodom Hrvatske ratne mornarice zaputili prema Rivi. Na tom morskom dijelu putovanja pratile su ih mnoge brodice, gliseri i morski skuteri.

Dolaskom nogometaša na Rivu, među navijačima nastala je prava euforija. Kada su se Strinić, Bradarić, Rebić, Kalinić i Perišić uz veliku bakljadu popeli na pozornicu, Splitom je zavladalo totalno ludilo. Cijela Riva je slavljeniku Striniću čestitala i rođendan. Rebić je, koji je ponovno od puno cura dobio nebrojene pozive za ženidbu, rekao da se osjeća kao Splićanin s obzirom koliko dugo je živio u gradu pod Marjanom. Bradarić je izrazio potporu u borbi protiv nogometne mafije u HNS-u s nadom da će se reprezentacija brzo vratiti u Split. Perišić je izrazio svoju želju i dječački san da sa Hajdukom osvoji prvenstvo i proslavi ga na sličan način na Rivi. Nadajmo se da će se to i dogoditi, pogotovo jer je Omišanin obećao povratak među bijele jednoga dana.

Na Rivi je Vatrene dočekala gotovo cijela Dalmacija, od Dubrovnika, Imotskog, Sinja i Cetinske krajine, naravno naših Dugopoljaca, te mnogih drugih. Nakon splitskog dočeka, petorka je otišla u Imotski gdje su također doživjeli fantastične emocije prepunog grada.

Vatreni su dočekani i u ostalim dijelovima Lijepe naše. Zadarska dica Subašić, Vrsaljko, Modrić i Livaković na prepunom Forumu, Vida u svom Donjem Miholjcu, Lovren u svojem Karlovcu, Ćorluka sinoć u zagrebačkoj Sloboštini i danas u Rabcu, dok je izbornik Dalić otišao među svoje Varaždince.

Nema sumnje kako će se slavlja diljem Hrvatske nastaviti i u nadolazećim danima. Jedino što možemo je nadati se da će se na krilima ovoga uspjeha ostvariti riječi Dejana Lovrena koje je izrekao u Karlovcu:

– Ovo što se dogodilo ne smijemo zaboraviti i nešto iz toga moramo naučiti kao društvo, da se kroz rad i poštenje može doći do velikih stvari. Političari moraju shvatiti poruku, ako smo mi, čiji utjecaj na društvo nije velik, Hrvatskoj dali ovakvu snagu i zajedništvo, onda to i oni moraju napraviti. Jer u Hrvatskoj svaki čovjek vrijedi, svi ljudi koji su ovdje i svi oni koji su za nas poginuli u ratu. – rekao je Lovren za RTL.