VIDEO Plenković: Pokrećemo reviziju arbitražne odluke oko INA-e; na sudu su dokazane koruptivne radnje – zato ugovori ne mogu opstati

0
Foto: Facebook HDZ

Premijer Andrej Plenković na samom početku sjednice Vlade u četvrtak obratio se javnosti gdje je izvijestio o posljednjim aktivnostima, a, među ostalim, dotaknuo se i INA-e.

Najprije je govorio o aktualnim temama, spomenuo je tu pandemiju korona virusa. Puno je važnih događaja iza nas od potpisivanja ugovora za nabavu aviona, rekao je. Zahvalio je svima na radu i angažmanu.

Potres

“Danas bih se želio fokusirati na nekoliko tema. Prva je godišnjica potresa. Bila je to tužna godišnjica, potres magnitude 6,2 se osjetio i u Zagrebu. Osam naših sugrađana izgubilo je život. Šteta je 40 milijardi kuna, velike su to štete. Tisuće naših sugrađana bez krova nad glavom su ostali. Zahvaljujem svim građanima, volonterima koji su pomogli”, rekao je i nastavio:

“Bio je to veliki odraz solidarnosti. Ta dva potresa nisu bili jedina. Bilo je više od 5000 potresa koji su uzrokovali dodatne štete. Zahvaljujem Stožeru koji se non stop bavi ovom temom kako bi se ljudima pomoglo da se vrate u svoje domove. S te strane, kao Vlada donijeli smo niz odluka kojima smo olakšali život. Tu smo napravili ogroman i brz iskorak. Naše građane oslobodili smo od plaćanja…”.

Vlada je stala iza Banovine u potpunosti, rekao je premijer.

“Nastojali smo normalizirati sve ono što je bilo ključno, sanirane su štete u bolnicama, školama, vrtićima. Ukupno smo izdvojili više od milijardu kuna. Za očuvanje 315 milijuna za 20 tisuća radnih mjesta. Pred nama je usporedni proces – odnosi se na izgradnju zamjenskih kuća, višestambenih zgrada… Želi se dinamizirati obnova”, navodi.

Trenutno su radovi na 900 kuća, dodaje. “Želimo da nova izgradnja bude otporna na eventualne nove potrese”.

Pripremili su program mjera, kaže, koji se odnosi na revitalizaciju područja Banovine. “Dokument će omogućiti da se u godinama pred nama, program mjera vrijedan 15 milijuna kuna, treba pomoći revitalizaciji tog područja. Smatramo da jedan od ključnih projekata je izgradnja ceste od Lekenika do Siska”, rekao je.

“Da bismo napravili ekstra korak prema ovom dijelom Hrvatske, na snagu starta od 1. siječnja. Svi će imati veće potpore. Potpore će ići još korak dalje – gospodarske potpore 60 posto za velike, 70 posto za srednje…To su sve okviri politike koja ima zadaću pomoći našim ljudima na Banovini. Na tome ćemo intenzivno raditi bez ikakvih lažnih obećanja”, nastavlja.

Mi smo realni i spremni raditi 24 sata za cijelu Hrvatsku, ali smo svjesni da za ovakvo nešto su potrebne pripreme, angažman, rekao je.

U Varaždinu je potpisan sporazum vrijedan 15,2 milijarde kuna. Premijer smatra da je to odlična inicijativa. “Očekujemo velike koristi od provedbe ovog sporazuma za sjever Hrvatske”, rekao je.

Pandemija korona virusa

“Želio bih upozoriti na nekoliko činjenica. Danas vidimo rast, to je jedan signal da bismo u Hrvatskoj mogli gledati scenarij kakav je u Zapadnoj Europi, eksplozija omikrona. Održali smo sastanak s ravnateljima. zahvaljujem svima koji maksimalno rade na zdravstvenoj zaštiti naših građana. Moramo upozoriti – omikron je zarazniji od prijašnjih varijanti. Jako je važno da nastavimo s cijepljenjem. Punih godinu dana to govorim na svakoj sjednici Vlade. Poruka je jasna – treba se cijepiti. Treba se držati svih epidemioloških mjera. Ovo je temelj zaštite od korona virusa. Apeliram na starije, osobito na one starije od 60 da to učine čim prije. One koji su primili dvije doze, pozivam na booster dozu. Cjepiva imamo dovoljno, osiguravamo ga i za iduću godinu. Napravili smo maksimalan napor. Cjepivo čeka na svakog građanina”, rekao je.

INA

Osvrnuo se i na INA-u.

“Danas ćemo usvojiti odluku koja se odnosi na INA-u. Pokrenut će se revizija arbitražne odluke, nastavit će se sve aktivnosti. Riječ je o odluci Vlade, slijedom presude Vrhovnog suda. Utvrđeni su rezultati o koruptivnim radnjama. S te strane, pokrećemo postupak protiv prve izmjene dopuna o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-u od 30. siječnja 2009. i ugovora o plinskom poslovanju. Smatramo da zbog tih novih presuđenih okolnosti na Vrhovnom sudu, takvi ugovori ne mogu opstati i to je zadaća Vlade da poduzme ove mjere. Ovu odluku temeljimo i na pravnim mišljenjima. Mi smo se kao Vlada konzultirali s Državnim odvjetništvom, pravnim zastupnicima u postupcima s MOL-om. Smatramo da je u ovome procesu oportuno odustati s procesom mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u INA-i dok se postupak ne razriješi”, zaključio je Plenković. 

Vrhovni sud RH je krajem listopada ove godine potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora. 

Podsjetimo, krajem 2016. godine Arbitražni sud komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi odlučio da dokazi koje je Hrvatska podnijela nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti. Odmah nakon toga, na Badnjak 2016. godine, premijer Andrej Plenković je objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here