(VIDEO) U OPERACIJI ‘MASLENICA’ SRBI SU IZGUBILI 490 PRIPADNIKA SVOJE PARAVOJSKE!

  0
  Foto: Screenshot YouTube

  VRO Maslenica, monumentalna i munjevita oslobodilačka akcija HV-a, osmišljena je u apsolutnoj tajnosti. Mozgovi operacije Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, smatrali su da je faktor iznenađenja ključan, pa su zbog toga na kompletnom zadarskom području isključili sve telefone.

  Čini se kako je za uspješnost “Maslenice” tajnost o početku akcije bio ključan element, što se, usporedbe radi, sa Olujom nije dogodilo. Upravo zato, a jasno i radi odlučnosti i hrabrosti hrvatskih vojnika, ova je operacija u samo 4/5 dana došla do zacrtanih ciljeva. Oslobođeno je 202,39 kilometara kvadratnih, no žrtve su bile brojne. Sa neprijateljske strane poginulo je 490 vojnika, što VRO Maslenicu svrstava u najkrvaviju operaciju Domovinskog rata.

  Dolazak kapetana Dragana

  Srpska strana u prvim je danima napada bila izrazito ogorčena. Potpuno zatečeni i u rasulu, pokušali su se organizirati i donekle im je u tome pomogao dolazak oko tisuću dragovoljaca na čelu s kapetanom Draganom. Njihove izjave s početka akcije jasno opisuju iznenađenost, ali i razočaranje jer je “Hrvatima u ovome pomogao svijet, a UNPROFOR je zakazao jer je napadnut goloruk narod koji je mislio da je konačno zavladao mir”.

  Tvrdili da je UNPROFOR “mozak operacije”

  “Sve je to djelo UNPROFOR-a. Na račun njega su ustaše provezle teško naoružanje. Prošla je kompletna pješadija i artiljerija, pa je jasno da su imali podršku”, kazao je Krste Višić, pripadnik milicije tzv. RSK.

  “Ustaške su se snage koristeći kao štit snage UNPROFOR-a pokušale probiti do Masleničkog mosta u pravcu Jasenica. Zbog iznenađenja nismo uzvratili vatrom, ali mislim da ćemo uspjeti adekvatno odgovoriti. Više ni jednu stopu nećemo nazad”, izjavio je drugog dana Maslenice major Jovan Dopuđ, piše Snježana Vučković za portal Dnevno.hr

  Ivica R.