Vojni analitičar: Pritisak je ogroman, Njemačka će poslati tenkove u Ukrajinu

0

VANJSKOPOLITIČKI analitičar Goran Bandov, vojni analitičar Robert Barić te dopisnik Hrvatskoga radija iz Njemačke Srećko Matić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog te komentirali situaciju u Ukrajini.

Srećko Matić je rekao kako je raspoloženje u Njemačkoj pri kulminaciji vezano za slanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

“Već nekoliko dana Njemačka je pod sve većim pritiskom inozemnih partnera po pitanju slanja tenkova Leopard 2. Njemačka je pokušala kupiti još malo vremena kako bi ishodila kompromis. Scholz ne želi biti prvi koji će poslati borbene tenkove zapadne proizvodnje Ukrajini. Kancelar ne objašnjava javnosti zašto vodi tu taktiku. Njemačka vlada u ovom trenutku ne govori jednim jezikom. Optužuje se Scholza da izolira Njemačku na ovaj način”, rekao je.

Analitičar Barić: Njemačka ne može poslati puno tenkova

Robert Barić je naglasio da će se priča oko Leoparda 2 riješiti tako da će Njemačka kao prvi korak dopustiti drugim zemljama da izvezu, što je velika promjena stava.

“Sad je očito pritisak prevelik. Njemačka ne može dati puno tenkova jer je uradila kao i vodeće zemlje Zapada. Njemačka sad ima samo oko 300 Leoparda 2, od kojih trećina nije operativna modernizacija. Postoji i Leopard 1 A5 koji bi se vrlo brzo mogao dati Ukrajini. Scholz nema puno izbora”, rekao je.

Goran Bandov rekao je kako je vrlo opasno da moćne zemlje budu gurane da nešto čine.

“Njemačka ne želi preuzeti glavnu ulogu jer smatra da za takvo što nije spremna, vezano za nabavu i brigu oko Ukrajine. Njemačka očigledno smatra da to i dalje treba biti Amerika. Njemačka je dosad bila jedan od jačih ekonomskih donatora Ukrajini”, rekao je.