Foto: Snimka zaslona YouTube

Srbijanski predsjednik i šef SNS-a Aleksandar Vučić rekao je suradnicima da je spreman povući se “ako netko misli da može bolje”, nakon što je partijski vrh naprednjaka u nedjelju navečer “upoznao s pritiscima Zapada na Srbiju u vezi s Kosovom”, objavili su Vučiću bliski provladini mediji, a takvih je najviše u Srbiji.

“Došla je “zapadna petorka”, u drugoj rečenici koja mi je priopćena, rečeno je – morate prihvatiti ovaj plan (francusko-njemački), a ako ga ne prihvatite, suočit ćete se s posljedicama”, rekao je na press konferenciji u ponedjeljak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je naveo Vučić, poručili su mu da plan mora biti prihvaćen.

„Suočit ćete se, pod jedan, s prekidom procesa eurointegracija, pod dva, suočit ćete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri – sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti štetu Srbiji. To mi je ponovljeno još tri puta tijekom razgovora i svaki put sam na to snažno reagirao“, istaknuo je Vučić.

Rekao je i da smatra da je zamrznuti konflikt najgore rješenje i da treba tražiti kompromisno.

„Važno je da radimo na kompromisnom rješenju, ne vjerujem da je to moguće s Kurtijevim režimom, moramo tražiti rješenje jer nam je potreban mir s Albancima“, kaže Vučić.

Navodi da su došli s planom „koji smo vidjeli prvi put prije 60 dana, u čijem stvaranju nismo sudjelovali, niti nas je nitko pitao ni konzultirao”.

„Oni su nam došli predočiti svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, ništa nismo učinili nikome, nije upucan nijedan Albanac, ništa nismo učinili, došli su i pokazali plan, a zatim su 13. prosinca sve zemlje članice prihvatile plan i pet nepriznavača Kosova, jer su im objasnili da u planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku kosova u UN. Oni su to svi prihvatili, time je taj plan postao de facto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka ukoliko nećemo raditi, ni u Europi, niti je moguće da bilo šta učinimo ako ne surađujemo“, dodao je, javlja N1

Anita M.