Foto: N1

Ministar financija Zdravko Marić promijenio je Pravilnik o porezu na dohodak kako bi omogućio tvrtkama da od 1. rujna uvedu dodatne oblike plaćanja za svoje radnike. Prvi su put u Hrvatskoj tvrtke dobile mogućnost da plaćaju vrtiće za djecu svojih radnika, a vraća se i naknada za topli obrok svojedobno ukinuta kao nepotrebna ostavština iz socijalizma.

Porezne olakšice za troškove prehrane radnika mogu se iskoristiti ili kao paušal do 5.000 kuna godišnje ili do 12.000 kuna godišnje pod uvjetom da se pravdaju računima koji glase na poslodavca, a podmireni su bezgotovinskim putem, piše Večernji list.

Trošak smještaja djece u vrtić moći će se pravdati do visine stvarnih izdataka, i to za cijelu 2019. godinu, za razliku od troškova za smještaj i prehranu radnika koji su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak tek od rujna.

Prema objašnjenju iz pravilnika, tvrtke će moći plaćati vrtić svoj djeci zaposlenih radnika, bez obzira na to u koji vrtić djeca idu, a ne samo za vrtiće koji se nalaze u tvorničkom krugu. 

Od 1. rujna neoporezivo je i 200 kuna dnevnice za službeni put unutar Hrvatske koji je dulji od 12 sati (do sada je bilo 170 kuna), odnosno 100 kuna za službeni put koji traje više od osam, a manje od 12 sati (do sada 85 kuna).