Foto: Screenshot

Piše Vanja Zlatović

Jugoslavenske komunističke vlasti teško su i srčano progonile sve seksualne slobode i identitete u koje se kune moderna hrvatska ljevica kao u civilizacijsku dogmu. Istodobno, ista ta ljevica se kune u jugoslavenske komunističke vlasti, a doživljava i jugoslavenski nacionalizam nečim toplim i naprednim, čak anacionalnim…što je nonsens. Stvar tu i ne staje, moderna hrvatska ljevica zalaže se za slobodu trgovine ženskim tijelima, prostituciju i pornografiju, kao za slobodu (ženskog) seksualnog rada… a i komunistička ideologija u doba SFRJ je bila svjesna klasnog temelja prostitucije. Pa ju je uglavnom negirala, kao sramotu da postoje ostaci klasnog društva… a uličnu prostituciju je na crno štitila narodna milicija, kao u Italiji ona… nenarodna.

Ta je, SFRJ ideologija bila rigidna i patrijarhalna, Tito je bio faraonski nad-otac i najveći sin naših naroda, društvo je bilo militarizirano do intenziteta desnog izraelskog modela, a mahom muški narodni heroji bili su crveni zbor svetaca s tek pokojom ženskom ikonom u panteonu kvazireligijskog mita i misiji naoružanog naroda. Za današnje lijeve stavove, predodžbe društva iz SFRJ bile bi oličenje desničarske, militantne, homofobne i transfobne ideje “kakav treba biti”. A zašto je tako?

Zato jer je liberterijanski koncept društva kao sustanarstva neovisnih pojedinaca čija je sloboda individualizam koji se temelji na financijskoj kvazineovisnosti živih malih poduzeća… u ideji da je sve na prodaju i da bez tog principa nema slobode.

Da je u financijskoj nevolji, da su je vjerovnici prisilili na prostituciju, ljevica ne bi imala ništa protiv da se Rambo seksualno iživljava na toj ženi satima, i povede i društvo. Da 50% tog što bi platio uzmu vjerovnici a 50% svodnik, i još da se zaračuna PDV od kojeg će država financirati njihove udruge i portale.

Najsmješnije, priglupi inceli i desno nasađeni borci za muška prava pred povampirenim (liberalnim) feministkinjama, ne bi imali s ovim drugim ništa protiv, u tome su oni jednaki. Samo bi oni klepali i besplatno.

Lijevi je identitet ruiniran, kako je to bio u SFRJ na jedan tvrdolinijaški muški način, sad je na kapitalistički “do koske”… a desni i patrijahalni je postao plačljivo muški jednako “do koske”. On misli da im treba …dati iz milosti ili bar iz duhovnog autoriteta.

A to su sve pičkopatnički koncepti, koji se razlikuju samo na površini. Uz sve….danas su malo pigmentiraniji crveni i linksovi skloni Putinu, kao i malo pigmentiraniji crni. I njegovom “sila ne moli nikoga”, za što se, na žalost, zalaže i moderna kvaziljevica.