Za vikend nevere, od ponedjeljka ponovno stabilnije vrijeme

Premda je mjesec kolovoz dogurao do svoje treće dekade, ovakvih osobina pravog vrućeg ljetnog vremena ne bi se postidjela ni njegova prva dekada. No, značajna promjena vremena tijekom vikenda označit će prekid s ljetnjim vrućinama i natjerati sve koji će se zateći na moru i naokolo njega na pažljivo praćenje vremenske prognoze i upozorenja kojih će biti u izobilju.

Petak – još slab vjetar i malo valovito more

Podjednako vrijeme kao u četvrtak – uglavnom sunčano i tiho ili slab zapadni i jugozapadni vjetar, a more mirno ili malo valovito. Ponegdje sumaglica. Pretežno vedro i vruće, ali i dalje u poslijepodnevnim satima uz promjenljivu naoblaku ponegdje uz obalu mala vjerojatnost za pljusak i grmljavinu.

Subota – značajna promjena vremena!

Zapuhat će umjereno, zatim ponegdje i pojačano jugo, a na sjevernom Jadranu očekuje se i jače naoblačenje, zatim ponegdje kiša, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, dakle nevere, koje će se u noći, i osobito u nedjelju, proširiti na cijeli Jadran. More će jačati na umjereno valovito.

Nedjelja – bura i tramontana, ponegdje na udare i olujne

U nedjelju okretanje vjetra na umjerenu do vrlo jaku buru i tramontanu, najprije na sjevernom Jadranu. More ponegdje i valovito, a temperatura zraka osjetno niža nego prošlih dana.

Početkom novoga tjedna – stabilizacija vremena

Prvi dani sljedećega tjedna bit će u znaku stabilizacije vremena, najkasnije na južnom Jadranu. Od utorka slabljenje vjetra, te postupan porast temperature, premda ne više na razine koje smo imali do sada.

Dakle, za vikend nam slijedi značajna promjena vremena, ali to ne znači nužno i konačni rastanak s ljetom. Naime, temeljem iskustva, kao i meteoroloških statistika, imamo se pravo nadati da će u odnosu na skori završetak klimatološkog ljeta, potom astronomskog i kalendarskog, najdulje potrajati upravo nautičko, donosi HRT.