Foto: Pixabay
Nakon 50. godine života lice žene stari brže nego lice muškarca, pokazala je studija austrijskih i hrvatskih znanstvenika objavljena u stručnom časopisu American Journal of Physical Anthropology.Studija je provedena na ispitanicima u Dalmaciji. U pitanju je bila populacija Splita, Visa i Korčule. Svi ispitanici dio su projekta ‘10001 Dalmatinac – Hrvatska biobanka’, koji je utemeljio prof. Igor Rudan sa Sveučilišta Edinburgh. Analizirane su 3D CBCT snimke i napravljeno je skeniranje lica. Zatim su u Beču provedena morfološka istraživanja.

Rezultati ukazuju na to da promjena lica kod oba spola do oko 50. godine teče ujednačeno. Između 50. i 60. godine dva se spola u procesu starenja lica ponašaju različito. Dok se kod muškaraca nastavlja ujednačen proces starenja koji se s vremenom postupno pojačava, kod žena proces ide i do tri puta intenzivnije i brže po pitanju promjena u fizionomiji lica. Kasnije, oko 63. godine, procesi se opet ujednačavaju.

Krivac bi mogao biti estrogen, najvažniji ženski hormon.  I žene i muškarci imaju estrogen, samo je kod žena on dominantan i prisutan u znatno većoj mjeri. Oba spola nakon 50. prolaze kroz promjene hormonalnog ciklusa.

Čini se da veliki pad u proizvodnji estrogena, koji ženu štiti i naglašava tzv. dominantno ženska obilježja lica kao što i smanjuje koštanu resorpciju, dovodi i do različite brzine starenja koje se nakon 10-12 godina opet izjednačava kod oba spola. (Geek)