Zbog ove slike patrijarha Porfirija u Srbiji proglašavaju izdajnikom – video

1
Foto: screenshot

Nakon što je izabran bivši  zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, radikalni Srbi na društvenim mrežama dijele video temeljem kojega tvrde novi šef SPC-a izdajnik srpstva – piše Maxportal

Na videu, koji je nastao u Asizu u listopadu 2016. godine, tadašnji Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ljubi ruku pape Franje

Međureligijska molitva za mir Dan duha Asiza započela je još 1986. god. Na poziv pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu Sv. Franje, okupili su se visoki predstavnici kršćanskih crkava i crkvenih zajednica te poglavari velikih svjetskih religija da svatko na svoj način, ali na istom mjestu moli, posti, šuti i hodočasti s istom nakanom – za mir u svijetu.

Na 30. obljetnicu ekumenskog skupa u Asizu, u listopadu 2016. s papom Franjom susreo se tadašnji  Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

“Pogledajte kako srpski Mitropolit Porfirije ljubi krvavu papinu ruku! Šta se ovo dešava sa Srbima? Pa ovo je izdaja cjelokupnog srpskog društva, crkve, politike, vojske, policije, akademije… Kome više vjerovati kada su nas svi redom prodali!? Ovaj narod više nema tko da zaštiti, mi se moramo početi braniti sami, kako znamo i umijemo ili nas više neće biti! PROBUDI SE SRBINE!”, piše u opisu videa.

Tri su moguća razloga zašto radikalni Srbi prozivaju novog poglavara SPC-a:

Prvo, Porfirije, koji je sa 60 godina jedan od najmlađih episkopa SPC-a, u dobrim je odnosima sa srbijanskim predsjednikom Vučićem koji se ne protivi Papinu dolasku u Srbiju, a vrh SPC-a je, a Porfirije bi to mogao promijeniti.

Drugo, Porfirije, nije toliki protivnik neovisnosti Kosova, a to bi moglo otvoriti put Vučiću da konačno riješi to bolno pitanje u pregovorima s Prištinom.

Treće, u duhu ekumenizma mogao bi ublažiti stav SPC-a o kanonizaciji kardinala Stepinca

Komentari uz video u većini su negativni:

“A nitko ga nije ćerao da mu ljubi ruku. Ako su te već i poslali tamo trebao si da budeš dostojanstven.Kažeš mu: zdravo komšija

“Vidi, majke te, kako m poljubi  ruku kao pionirka pa malo podpiri od radosti, uh,uh, “

“Po meni nije morao ljubiti mu ruku, nije on njegov poglavar, rukovanje je dovoljno, čak je i papi bilo neprijatno, izvuče ruku….”

“Vučko i Vatikan se ponose izb orom noovg patrijarha Srbije . … ne’ nam je Bog u pomoći”

“Patrijarha Pavla nismo gledali u ovakvoj situaciji.”

“Sjebani smo. Srbija je na koljenima sa ovim protuhama”

No, bilo je i drugačije intoniranih komentara:

“Da svatko tko osuđuje patrijarha Porfirija ode na liturgiju i pomoli se Bogu za njega sve bi bilo dobro. Patrijarh Porfirije je jedna divna osoba dostojna da bude patrijarh. Vidim da nitko ne govori o njegovim mnogobrojnim lijepim stvarima kao npr. da je osnovao centre za liječenje od narkomanije.”

dp

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here