Foto: Pixabay

Za novogodišnje odluke sada je već kasno, ali s obzirom na to da ljeto polako dolazi, gubljenje kilograma nikada nije bolje zvučalo.

Međutim, osim dobre dijete i vežbanja, ipak je važno da znate što više informacija o svom tijelu kako biste razumjeli što se u njemu događa, a kako Aktivni.si navodi, a City Magazine prenosi, ključni proces je probava.

Prilikom mršavljenja nije potrebno voditi računa samo o prehrani, već i fizičkoj aktivnosti, stresu, načinu života, a poželjno je prije odlaska na dijetu posavjetovati se s liječnikom.

Naročito treba obratiti pažnju na vrijeme koje je potrebno da se hrana svari u organizmu.

Naravno da je nemoguće znati točno vrijeme za probavu određene hrane jer na to utječu i spol, starost i brzina metabolizma osobe. Međutim, neke namirnice zadržavaju se u tijelu duže nego druge. Neke namirnice vas odmah zasite dok drugima treba vremena.

Zlatno pravilo kada su porcije hrane u pitanju glasi: ako na vašem meniju dominiraju namirnice kojima je potrebno manje vremena za probavu, onda jedete više nego što biste inače, dakle, brzo probavljiva hrana izaziva rast razine glukoze.

Samo jedan obrok dopušta miješanje hrane koja se brzo probavlja i one koje se sporo probavlja, a u drugima je potrebno izbjegavati je.

Kombinaciju namirnica najbolje je konzumirati u vrijeme ručka, kada je sistem organa za probavu najaktivniji, dok recimo večera zahtijeva namirnice koje se brže probavljaju jer je tijelu noću potreban odmor.

Vrijeme potrebno za probavu nekih namirnica:

– voda se probavi brzo nakon pijenja

– sok od voća ili povrća – 15 do 20 minuta

– sirovo povrće – 30 do 40 minuta

– kuhano povrće – 40 minuta

– salata s uljem – 60 minuta

– riba – 45 do 60 minuta

– krumpir – sat i pol do dva

– žitarice – 2 sata

– mliječni proizvodi – 2 sata

– orasi – 3 sata

– piletina – sat i pol do dva

– govedina – 3 sata

– svinjetina – 5 sati

– janjetina – 4 sata