Zove se JOVAN BALJAK! Uhićen, pa pušten četnik iz Kostajnice, 1991. je ubio čovjeka i tijelo bacio u rijeku Unu,

0
Foto: Google street view

Policija je nekadašnjeg pripadnika paravojnih formacija takozvane SAO Krajine optužila da je 1992. hicem u glavu ubio čovjeka.

“Policijski  službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, dovršili kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom s područja Hrvatske Kostajnice, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, stoji u priopćenju.

Opisali što se dogodilo:

“Naime, njega se sumnjiči da je tada kao 32-godišnjak zajedno sa sada pokojnim, a tada 32-godišnjim muškarcem, u noćnim satima 15. srpnja 1992. godine kao naoružan i uniformiran pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. „SAO Krajine“ došao na područje Hrvatske Kostajnice u mjesto Rosulje na adresu oštećenog tada 70-godišnjaka”, opisuje policija.

Uz prijetnju oružjem, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, istog su odveli od kuće na obalu rijeke Une, gdje su ga hicem iz vatrenog oružja usmrtili i tijelo bacili u rijeku.”

Posmrtni ostaci oštećenog do sada nisu pronađeni i za istima se i dalje traga.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, piše Maxportal

U kontaktu s hrvatskim braniteljem i poznatim istraživačem ratnih zločina na Banovini pukovnikom u miru Ivicom Pandžom Orkanom doznali smo o komu i čemu se točno radi.

Ubijeni civil iz mjesta Rosulje je 70. godišnji Josip Levak, dok su optuženi za ovaj bestijalni zločin na obalama Une Jovan Baljak koji je pušten da se brani sa slobode, a drugi pobratim u zločinu je u međuvremenu preminuli Nikola Ilić.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je odbio prijedlog ovog državnog odvjetništva te će državno odvjetništvo podnijeti žalbu na to rješenje suca istrage.

Anita M./Maxportal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here