Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića s 12.000 kuna jer je na trošak Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) putovao na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju, na utakmice hrvatske reprezentacije.

Protiv Žinića pokrenut je postupak 8. veljače 2019. zbog nedozvoljenog dara, jer mu je HNS platio troškove puta, smještaja i ulaznica u Ukrajini i Grčkoj u listopadu i studenom 2017. godine. Potom je u listopadu 2020. postupak proširen na još šest utakmica na koje je o trošku HNS-a putovao na prvenstvo u Rusiju.

Iako je Sisačko-moslavačka županija navela u dopisu da prijedlog programa javnih potreba u sportu donosi Izvršni odbor zajednica sportskih udruga i županijskog saveza te da župan ne odlučuje izravno o dodjeli sredstava pojedinoj udruzi ili savezu, Povjerenstvo je utvrdilo da u toj proceduri župan utvrđuje prijedlog programa za područje sporta i predlaže skupštini njegovo donošenje.

Postoji mogućnost da bi župan mogao, primjerice, odlučivati o dodjeli najma županijskom savezu ili donijeti neku drugu odluku u odnosu na tu udrugu, zbog čega bi također mogao biti u odnosu ovisnosti, rekao je izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek.

Žinić se očitovao da je putovao na utakmice u svojstvu člana savjetodavne komisije Izvršnog odbora županijskog HNS-a, a ne u svojstvu župana. Povjerenstvo je, međutim, utvrdilo da Žinić u vrijeme putovanja na utakmice nije bio član tog tijela.

Povjerenstvo je povredu utvrdilo i u slučaju općinskog načelnika Josipdola Zlatka Mihaljevića, za kojeg se pokazalo da je od 2015. do 2018. bio u poslovnom odnosu s tvrtkom Ceste Karlovac, u kojoj ima vlasnički udio veći od 0,5 posto, pa je predmet proslijeđen i DORH-u.

Pokrenut postupak protiv umirovljenog general-pukovnika Marekovića

Postupak je pokrenut i protiv umirovljenog general-pukovnika Marijana Marekovića, donedavnog predsjednika Uprave Pletera i savjetnika predsjednika Republike za veterane, zbog niza nepravilnosti u imovinskoj kartici u kojoj je naveo pogrešnu površinu kuće i stana, netočan iznos o plaći i izostavio podatke o obvezama prema MORH-u za otkup stana u Zagrebu i odlasku supruge u mirovinu.

Postupak nije pokrenut protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je bio prijavljen za pogodovanje svojim roditeljima i Marijanu Tomljanoviću.

Prijavitelji su ga teretili da je roditeljima u nekoliko navrata omogućio oproštenje duga većeg od milijun kuna i priskrbio im autokamp dok je bio gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Također se tvrdilo da je Tomljanoviću omogućio da u senjskoj luci drži kućicu za informacije, pri čemu je spriječio da je makne lučka kapetanija.

Povjerenstvo je temeljem dokumentacije utvrdilo da su Butkovićevi roditelji podmirili sve troškove, i to sa zateznim kamatama, a nisu našli nikakvu povezanost između Butkovića i Tomljanovića.

Postupak nije pokrenut ni protiv krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara koji je bio prijavljen da je kao župan za stranačke potrebe koristio službeni automobil jer je utvrđeno da župan ima pravo na 24-satno korištenje službenog automobila, a na dva događaja za koja je prijavljen putovao je u svojstvu župana.

Foto: snimka zaslona