AKTIVIRALI IH OPET: SDP-ova i MOŽEMAŠKA udruga o komunikaciji HDZ-a na Facebooku

  0
  Foto: Screenshot YouTube

  Nestranačka udruga građana Gong napravila je istraživanje o načinu komunikacije vladajuće stranke HDZ na društvenim mrežama te su naišli na brojne uvrede.

  Kako navode, netrpeljivost i neciviliziranost je u hrvatskom javnom diskursu izašla iz okvira povremenih ispada, postavši vodećim načinom političke komunikacije, i to ne samo pojedinih političara poput Zorana Milanovića, već cjelokupnih političkih stranaka kao ciljanog smjera komunikacije.

  Naime, službena Facebook stranica HDZ-a već tri godine objavljuje sadržaj obilježen vrijeđalačkim diskursom, u kojem se učestalo omalovažava, ismijava i proziva niz političkih aktera s jezikom primjerenijem grubim anonimnim internetskim komentarima, zaključak je Gongove “Analize vrijeđalačkog diskursa službene političke komunikacije HDZ-a na Facebooku”, autora Mateja Mikašinovića-Komše.

  Od 4269 promatranih objava u periodu od 2020. do 2022., uočeno je 429 objava u kojima se političke aktere oslovljava putem vrijeđalačkog diskursa, ispunjenog uvredama, omalovažavanjem, prozivanjem i ismijavanjem.

  GONG

  Tako se Zorana Milanovića prozvalo “Kremljenkom” i “štetočinom”, oporbu “destruktivnom”, Možemo “Ne možemo”, Peđu Grbina “posrnulim”, a Most “tragikomičnim jajanima” i “licemjerima”.

  “Iako se opisi razlikuju, svima im je zajedničko nametanje opisa kojim se političke protivnike HDZ-a omalovažavalo i relativiziralo, u svrhu njihova predočavanja javnosti kao skupine nesposobnih, opasnih te u konačnici destruktivnih aktera, čiji bi dolazak na vlast prouzročio veliku štetu za građanke”, napominju u istraživanju.

  Dodaju kako odabir načina na koji HDZ komunicira s javnošću nije pitanje koje se tiče samo HDZ-a, jer ono može imati dalekosežne posljedice za društvo. “Umjesto poticanja konstruktivne rasprave i suparništva u demokraciji – što donosi pozitivne učinke za javnost – HDZ, zajedno s predsjednikom Republike, komunicira na način koji je ispod svake razine u demokratskom društvu”, stoji u istraživanju.

  Anita M.