Analitičar: Rimac od danas vrijedi više od Podravke

0
Foto: Twitter

Novim 70 milijuna eura vrijednim ulaganjem Porschea u Rimac Automobile tvrtka Mate Rimca vinula se u rang najvrjednijih hrvatskih kompanija.

Kako je izračunao konzultant Marko Rakar, Rimac Automobili sada na tržištu vrijede više čak i od Podravke, perjanice hrvatske prehrambene industrije. Računica je jednostavna: za 70 milijuna eura (oko 530 milijuna kuna), koliko je Porsche sada uložio u Rimac Automobile, njemački je automobilski div dobio dodatnih devet posto udjela u vlasničkoj strukturi kompanije Mate Rimca, iz čega proizlazi da se vrijednost njegove tvrtke sada može procijeniti na oko 777 milijuna eura (nešto manje od 5.9 milijardi kuna). Istodobno, tržišna je kapitalizacija Podravke oko 3.7 milijardi kuna, što je iznos do kojeg se dođe kada se ukupan broj dionica Podravke pomnoži s tržišnom vrijednošću njene dionice. Naravno, tržišna kapitalizacija nije jedini način mjerenja vrijednosti neke kompanije, ali je uobičajen u poslovnom svijetu.

Analitičari: Vrijednost Rimac Automobila i dalje će rasti, još su u početnoj fazi

“Ovakva evaluacija znači da Rimac Automobili sada vrijede više i od Podravke. Vjerujem da će vrijednost Rimac Automobila i dalje rasti jer je tvrtka još u startup fazi, još uvijek razvijaju proizvode. Ovo je zapravo samo najava njene buduće vrijednosti”, Rakar.

I analitičar tvrtki Ivica Krešić kaže da je vrijednost Rimac Automobila vrlo vjerojatno sada veća od vrijednosti kompanije kakva je Podravka. Ipak, kaže, u slučaju ulaganja u Rimac Automobile riječ je ponajprije o investiciji u budućnost.

“Teško je uspoređivati Rimac Automobile i Podravku, to su različite industrije i drukčije kompanije. U slučaju Rimac Automobila riječ je prije svega o ulaganjima u budućnost, u daljnji razvoj električnih vozila, kao što je slučaj s još nekim kompanijama u svijetu, poput Tesle. S druge strane, Podravka je stabilna kompanija, a potražnja za njenim proizvodima, odnosno hranom, uvijek će postojati”, ističe Krešić.

Hrvatski tehnološki sektor je u usponu

Unatoč tome, i novo ulaganje Porschea u Rimac Automobile potvrđuje da tehnološki sektor u Hrvatskoj posljednjih godina snažno raste. Rast imaju kako softverske kompanije poput vodnjanskog Infobipa, koji je sada jedna od najvrjednijih kompanija u Hrvatskoj, ili Nanobita, koji su vlasnici Alan Sumina i Zoran Vučinić u rujnu prošle godine prodali švedskom Stillfrontu za milijardu kuna, tako i hardverske kompanije poput Rimac Automobila, koji je već zainteresirao i privukao ulagače poput Porschea koji sada, nakon novog ulaganja, posjeduje 24 posto Rimčeve tvrtke.

Sličnih primjera uspjeha hrvatskih tehnoloških tvrtki ima još. U rujnu je, primjerice, Porsche Digital uložio 10 milijuna eura u pokretanje tvrtke Porsche Digital Croatia sa zagrebačkom IT tvrtkom Infinum. S druge strane, Europska investicijska banka (EIB), financijska ruka Europske unije, krajem 2018. godine poduprla je razvoj Rimac Automobila zajmom od 30 milijuna eura, a u tvrtku je uložio i Hyundai, piše Index.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here