Među finalistima Europskog stabla 2020. godine je i Ginko iz Daruvara star čak 242 godine, koji je pobijedio na nacionalnom natjecanju za izbor hrvatskog stabla godine.

“Ja sam Ginko iz Daruvara. Već stoljećima rastem s gradom pokraj dvorca. Izazivam ljude da rašire ruke, obgrle širinu mog debla. Pružam ruke djeci za igru i pohod na vrh. Dobio sam rajsko ime Adam. Svaki dan ispisujem nove stranice priče u interakciji čovjeka i prirode. Otkrit ću vam jednu tajnu. Nisam sam. Pokraj mene je Eva. Zajedno u Daruvaru stoljećima slavimo ljubav i život. Eva iz svoje sjene uporno prepušta meni laskave komplimente muškoj zadivljujućoj ljepoti. Grli vas Ginko“, opisali su ga iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

Među finalistima uz ginko iz Daruvara ima i nekoliko opasnih konkurenata, a posebno se ističu Čuvar poplavljenog sela iz Češke, Višestoljetna jela – čuvarica Cibina iz Rumunjske te Usamljena topola iz Rusije.

Ginko je najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo u Daruvaru je najveće i nastarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginkga bilobe svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikultuni spomenik.

Organizacija već 10 godina traži najljepše stablo godine

Organizacija Tree of the year već deset godina traži najljepše stablo sa zanimljivom pričom. Natjecanje je nastalo 2011. godine, a inspirirano je popularnim natjecanjem za Stablo godine koje je dugi niz godina organizirala Češka zaklada za zaštitu okoliša (Nadace Partnerství). Prošle godine titulu najljepšeg stabla dobila je naša susjedna država Mađarska sa stablom Badem Snježnog brda u Pečuhu, a zadnje dvije godine u finalu su se našla hrvatska stabla, Gupčeva lipa i Platana iz Dubrovnika.

Cilj natjecanja ovakvog tipa je istaknuti značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini EU, a koja predstavljaju stabla koja zaslužuju našu posebnu brigu i osobitu zaštitu. Osim navedenog natjecanjem se naglašava važnost pružanja usluga stabala u ekosustavu te se nastoje promicati pojedinačna stabla, njihova ljepota, veličina, dob, njihove priče te povezanost s ljudima i lokalnom zajednicom kao prirodnim spomenicima na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu.

Europsko natjecanje je finale sastavljeno od pobjednika u nacionalnim natjecanjima, a glasati možete ovdje kao i pogledati koja su sve stabla finalisti ovogodišnjeg izbora Tree of the year.

Glasovanje traje do 29. veljače, a da biste glasali, potrebno je označiti dva stabla nakon čega vam se otvara prostor za unos mail adrese.