Hitlerovu sliku ne drži u uredu. Nova gradonačelnica Graza u uredu drži fotku Tita i Jovanke: “Jugoslavija je bila najbliže mom idealu”

  0
  43

  Nema, kaže, ništa zajedničko sa Staljinom, ali bliske su joj Marksove ideje

  Elke Kahr je komunistkinja koja je pomela konkurenciju i postala nova gradonačelnica Graza. Poput komunista iz starih filmova, u uredu puši, na stolu drži sliku Tita i Jovanke i ozbiljno vjeruje u Marksove ideale. Dosad je pomogla 80 tisuća ljudi.

  “Ja sam uvijek tako radila, moj je broj od 2005 isti, imam staru Nokiju s tipkovnicom, ne smart phone, ali već 16 godina to radim, na svaki poziv odgovaram, ako ne mogu sada, onda ih nazovem, odgovaram na svaki sms. Naravno, ne mogu svakome pomoći, ali barem ih poslušam, možda im malo podignem moral, da znaju da je nekome stalo. Mislim da je to jako važno“, rekla je Elke u ekskluzivnom razgovoru za RTL Direkt.

  Nema, kaže, ništa zajedničko sa Staljinom, ali bliske su joj Marksove ideje.

  “Postoji jedna pjesma od Johna Lennona – ‘Working class hero’, to je meni bila glavna motivacija, da ljudi, neovisno otkud su, jesu li muškarac ili žena, imaju jednake mogućnosti, trebamo izbjegavati nepravednost, jer postoje ljudi koji već od rođenja imaju ograničene šanse u životu, njihove šanse nisu jednake”, pojasnila je svoja stajališta.

  Smatra da je Jugoslavija bila najbliže njezinom idealu.

  “Ja ću ovih dana napuniti 60 godina i za Tita znam još od djetinjstva, nekoliko sam puta još kao dijete bila u Jugoslaviji. Za mene se ta država raspala na najtužniji mogući način. Jasno da nije bilo sve savršeno, ali Tito je bio okvir koji je sve to povezao, meni se čini da za vrijeme Jugoslavije nije bilo toliko bitno jesi Bosanac, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Srbin, postojao je okvir koji je povezao različite kulture, različite religije i to je napravio upravo Tito. Za mene je od svih bivših socijalističkih država u ovom dijelu Europe Jugoslavija bila najbliže tom mom idealu”, rekla je buduća gradonačelnica Graza.

  U politiku je ušla sa 17 godina. Komunistička partija Austrije tada je imala 1,6% potpore, danas Elke ima 59, a njena stranka je s gotovo 30 posto glasova potpuno pomela konkurenciju. Na sljedećim se izborima, kaže, neće kandidirati, smatra da je to mjesto za nekog mlađeg.

  Foto: Elke Kahr/TWITTER

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here