Foto: screenshot

Trećom sjednicom aktualnog saziva Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije dominirale su dvije teme; financije i – ćirilica! U prologu sjednice usvojen je Izvještaj o izvršenju Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje siječanj–lipanj 2021. godine te Prijedlog I. izmjena i dopuna Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu. Obrazložila ih je pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga, a prokomentirao župan Damir Dekanić:

Proračun se puni dobrom dinamikom, nadam se da će se tako nastaviti i do kraja godine. U ovo doba godine uvijek se trebaju uskladiti troškovi i prihodi koji su prisutni. U ovom trenutku nas najviše zanimaju veliki projekti gdje očekujemo znatni priljev sredstava iz Agencije za plaćanje te očekujemo isplatu tih sredstava do kraja godine, koja će omogućiti stabilnost poslovanja VSŽ.

Dosta rasprave prethodilo je usvajanju odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge statuta osnovnih škola Bobote, Borova, Bršadina, Markušice, Negoslavaca i Trpinje. Zanimljivo, v. d. pročelnice Upravnog odjela Jadranka Mustapić-Karlić u svom je izlaganju spomenula kako spomenute škole – u kojima se nastava provodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu osim nastave Hrvatskoga jezika koja se provodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu – od 2005. godine nisu imale statut usklađen sa zakonom što je sablaznilo dio vijećnika iz opozicijskih redova.

– Upravo smo čuli kako je pročelnica priznala da obrazovni sustav nije djelovao unutarzakonskog okvira. Šokiran sam. Inače, SDP i ja osobno zalažemo se za to da se manjinama omogući sve ono što je sukladno pozitivnim zakonskim normama – poručio je Darko Benić (SDP) s govornice.

U istom smjeru nastavila je Kristina Bakula (Most):

– Dakle, škole kojima je osnivač VSŽ djelovale su bez statuta i protuzakonito od 2005. godine. To je problem, kao i spoznaja da u tom vremenu nije obavljen nadzor. Je li moguće da naša županija sve ove godine nije bila u stanju pratiti zakonitost poslovanja u vlastitim ustanovama? To je naša odgovornost, ali i naša sramota.

Na današnjoj sjednici pojavio se i nezavisni Nikola Kajkić koji nije nazočio prethodnim dvjema, pa je danas (i) prisegnuo.– Žao mi je što danas ovdje nema Suverenista koji su ušli u Županijsku skupštinu s liste kojoj sam bio nositelj, bilo bi zanimljivo čuti što oni misle o ovoj temi. Moje mišljenje je da se nastava treba provoditi isključivo na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Ne zbog toga što sam radikal, jer nisam, nego zbog budućnosti te djece koja će sutra upisati fakultet u Osijeku i imati problem u praćenju nastave. Srpski jezik i ćirilično pismo neka bude dio dopunske nastave, nikakav problem – naglasio je Kajkić.

Unatoč opozicijskim kritikama vijećnici su usvojili odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge spomenutih škola u kojima će se nastava provoditi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. I kojima će se tako – napokon! – omogućiti zakonsko poslovanje. A onim učenicima koji žele pohađati nastavu na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom to će biti omogućeno.

Inače, ostale nacionalne manjine ostvaruju istovjetna prava, ovisno o udjelu stanovništva u određenoj jedinici lokalne samouprave, što je regulirano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina; Talijani u Istri, primjerice, imaju škole na talijanskom jeziku, javlja Vinkulja.hr

Nakon sjednice na svojoj Facebook stranici oglasio s Nikola Kajkić i žestoko optužio vladajuće u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske županije zbog uvođenja ćirilice u pojedinim školama.

Evo što je napisao:

“HRVATSKI JEZIK I LATINIČNO PISMO NISU DOBRO DOŠLI U NEGOSLAVCE, BOROVO SELO…….

HDZ I KOALICIJSKI PARTNERI (HDZ, HSP AS, HDSS, SDP….), DANAS SU UNATOČ NAŠEM PROTIVLJENJU DALI SUGLASNOST DA OŠ BOBOTA, BOROVO, NEGOSLAVCI, MARKUŠICA, BRŠADIN, MOGU U SVOJE STATUTE U ČL 10; UGRADITI ODREDBU; DA DJECA U NJIHOVIM ŠKOLAMA PRIORITETNO I PRVENSTVENO UČE NA SRPSKOM JEZIKU I PIŠU NA ČIRILIČNOM PISMU (izuzev za vrijeme nastave na predmetu hrvatskog jezika),

DANAS SAM KAO IZABRANI NEZAVISNI VIJEĆNIK U ŽUPANJJSKOJ SKUPŠTINI (klub MOSTA), SUPROSTAVIO SE OVAKVOM NAKARADNOM I NEZAKONITOM PRRIJEDLOGU, TIJEKOM MOJE RASPRAVE SUKOBIO SAM SE I SA ZAMJENIKOM ŽUPANA IZ REDOVA SRPSKE NACIONALNE MANJINE SRĐANOM JEREMIĆ, KAKO ZBOG NJEGOVOG OBRAĆANJA NA ČISTOM SRPSKOM JEZIKU UNATOČ ČINJENICI DA SE SUKLDNO ČL 15 USTAVA RH U RH I INSTITUCIJAMA RH KORISTI ISKLJUČIVO HRVATSKI JEZIK, A TAKO I ZBOG ČINJENICE DA NEMA POTREBE DA MALU DJECU IZLAŽU VELIKO SRPSKOJ POLITICI, (bitno je da djeca uče na srpskom jeziku i čirilici), a to što će kada dođu u srednju školu ili fakultet biti uskračeni za hrvatski pravopis, gramatiku i službeni jezik (njih ne zanima)… ali ne zamjeram ja previše njima, zamjeram našim DOMOLJUBIMA!!”